Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Noten, Peulvruchten, Veganistisch, w41
Gezouten snijbonen stamppot met tofu gehakt – Vegan
M’n husband is dol op gezouten snijbonen. Het is een gerecht waar volgens mij geen pietamientje meer inzit haha, maar dat moet af en toe ook kunnen. Dit is ook niet het milieuvriendelijkste recept omdat de gezouten snijbonen goed gespoeld worden en twee keer uitgekookt. Bij dit recept ❯ lees je over de supergezonde tamme kastanje.
Ingrediënten gezouten snijbonen stamppot met tofu gehakt
en tamme kastanje
Voor 2 personen
Gezouten snijbonen stamppot
* ca. 5, 6 dikke aardappelen
* Gezouten snijbonen
Jus
* Ca. 2 el (plantaardige) boter
* Ca. 2 el bloem
* 1 tl bruine suiker of ketjap
* Snufje karwij
* Beetje vers geraspte nootmuskaat
* Snufje laurierpoeder
* Halve tl Marmite
* Vers gemalen zwarte peper
Tofu gehakt
* Half pakje tofu (bio als je GMO wilt vermijden)
* 1 knoflookteentje
* scheutje ketjap (conimex)
* snufje Himalaya zout
* Snufje gemberpoeder
* Vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Snufje (gerookte) paprikapoeder
* snufje korianderpoeder
* 2 handjes gepelde tamme kastanjes
* Bosje peterselie
Bereiding van de gezouten snijbonen stamppot
1. Eerst was je de gezouten snijbonen héél goed en langdurig. Zet het in ruim water op.
2. Intussen ontpit, schil en was je de aardappelen en stoom/ kook de aardappelen gaar. Zonder zout!
3. Vervolgens giet je de gezouten snijbonen af, spoel het nog eens en zet het weer op in ruim water.
Bereiding van de tofu gehakt
4. Knijp de tofu héél goed uit en droog het na in een schone theedoek.
5. Terwijl dat droogt, tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Snijd de knoflook heel fijn waarna je het in een ruime kom doet.
6. Voeg vervolgens de ketjap en alle kruiden toe en roer dat dan goed door elkaar.
7. Pel de kastanjes daarna door het puntje eraf te snijden met een scherp mes en trek in dezelfde beweging door naar de onderkant. Pel dan de rest eraf (met je nagels), trek de onderkant eraf met het mes en snijd de tamme kastanjes in kleine plakjes. Doe de stukjes bij de rest.
8. Verkruimel dan de tofu in de kom en roer de kruiden er goed door. Laat de smaken er zo even intrekken.
Bereiding van de jus
9. Intussen laat je in een steelpan met een dikke bodem de boter smelten tot het verkleurt. Voeg de bloem in één keer toe en blijf goed roeren tot het de kleur van bijvoorbeeld een hazelnoot krijgt. Al roerend laat je de bloem (ruim) 5 minuten garen, anders proef je de bloem straks.
Daarna voeg je met kleine scheutjes tegelijk water toe. Goed blijven roeren, anders krijg je klontjes. Pas als het water helemaal is opgenomen, giet je er weer een scheutje water bij. Herhaal dit op dezelfde wijze tot je de gewenste dikte hebt.
10. Voeg daarna alle kruiden toe en laat het een paar minuten pruttelen. Wel zo nu en dan even doorroeren.
Terug naar de tofu gehak
11. Laat terwijl dat pruttelt een koekenpan heet worden en verhit de olie. Zet dan de warmtebron lager en bak de tofu rul. De bodem zal aanbakken, maar roer dat aanbaksel zo snel mogelijk weg. Hoe droger je tofu hoe lekkerder het wordt. Als het bruin gebakken is, zet je de pan op een vlamverdeler of uit.
Terug naar de gezouten snijbonen stamppot
12. Giet dan de gezouten snijbonen goed af en doe het daarna terug in de pan. Doe de aardappelen erbij en stamp dat tot een stamppot.
13. Was tenslotte de peterselie, sla dat droog, snijd het fijn en strooi dat over de tofu gehakt.
Eet smakelijk 🙂