Aardappelgerechten, Granen, Veganistisch, W8
Goedkope graanburgers van oud brood met wortel
Burgers hoeven helemaal niet duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk zelf burgers maken van oud brood. Deze burger is vegan, maar je kunt er bijvoorbeeld ook kaas of ei doordoen als je je vitamine B12 nog niet binnen hebt. Door met kruiden en structuur te variëren krijg je steeds een andere smaak. Het is voor het recept een beetje lastig om de hoeveelheid kruiden te geven, als je maar op de verhouding let.
Ingrediënten goedkope graanburgers van oud brood
Voor 2 personen
Goedkope graanburgers
* Kleine tl lijnzaad
* Halve tl paprikapoeder
* Halve tl knoflookpoeder
* Halve tl uienpoeder
* Halve tl kruidnagelpoeder
* Zwarte peper naar smaak
* Snuf suiker
* Snuf kurkuma
* Vers geraspte nootmuskaat, snuf
* 1 knijp curry kruidensaus
* Scheutje vegetarische ketjap
* Ca. 4 plakken oud brood (tot je 2 goede burgers hebt)
* Klein handje zonnebloempitten
* Water (of melk)
* Ca. 1 el havermout
Verder
* Aardappelen naar behoefte
* 500 gr winterpeen (Wortel over?)
* Blaadjes maggikruid (of zout)
* 1 goede el (kokos)boter
* Jusblokje of poeder
* Vers gemalen zwarte peper
Voorbereiding van de goedkope burgers
1. Eerst doe je alles t/m de vegetarische ketjap in een kom en dat mix je goed met een vork.
2. Daarna doe je de zonnebloempitten erbij en breek je het brood. Meng het goed door elkaar en voeg zoveel water toe dat het brood vochtig kan worden, eerder te weinig dan te veel. Je kunt later nog water toevoegen. Dit zet je (met een doek erover) even weg.
Bereiding van de aardappelen en wortelen
3. Intussen schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar.
4. Terwijl dat opstaat, schil je de wortel, snijd deze door de helft en nog eens.
5. Doe de wortelen met de kokosboter in een pan en giet er vervolgens een laagje water bij en kook ze gaar.
Bereiding van de goedkope burgers
6. Daarna maak je de burgers verder af. Prak met een vork het brood zo fijn als je het wilt. Roer er wat havermout door. Het moet ongeveer zo nat zijn als een spons. Vorm met je hand balletjes van ongeveer een eetlepel dik. Als het niet aan elkaar plakt doe je er nog wat water bij.
7. Laat een koekenpan met wat olie heet worden, verlaag de temperatuur tot iets meer dan zacht en bak de burgers rondom goudgeel.
8. Snijd de maggikruid blaadjes fijn.
9. Als de wortelen gaar zijn giet je ze af met een kom eronder om het vocht op te vangen. Dit vocht giet je weer terug in de pan waarna je er juspoeder in oplost.
Eet smakelijk 🙂