Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, w23
Groene asperges taart met gemarineerde gebakken tempé
Ingrediënten groene asperges taart met gemarineerde gebakken tempé
Voor 2 personen
Groene asperges taart
* 400 gr groene mini asperges
* 2 el dille
* 4 á 5 plakjes bladerdeeg
* 3 eieren
* 200 á 300 gr yoghurt
* 2 el kruiden roomkaas
* Scheut vlierbloesem siroop
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Gemarineerde gebakken tempé
* 1 pak tempé
* Dikke scheut sojasaus
* Net zoveel rode balsamico azijn
* 1 el olijfolie om mee te bakken
* 2 tenen knoflook
* Paar takjes tijm
* Snuf Herbes de Provence
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Voorbereiding gemarineerde gebakken tempé
1. Als eerste maak je de marinade voor de tempé. Roer daarvoor een dikke scheut sojasaus, net zoveel balsamico en 1 el olijfolie door elkaar.
2. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt en verwijder daarna de onderkant. Verwijder dan de schil en spoel de knoflook even af. Snipper of pers ze fijn en roer ze door de saus.
3. Evenals de tijm, Herbes de Provence, peper en zout.
4. Snijd dan de tempé in de lengte door drieën. De plakken snijd je dan makkelijker door de helft (zodat ze dunner worden). Leg deze plakken op een platte schaal en giet de saus erover. Wrijf de plakken goed in met de marinade.
Bereiding van de groene asperge taart
5. Eerst verwarm je de oven voor op 200°C en zet je wat water op om de asperges in te koken.
6. Spoel vervolgens de asperges voorzichtig af. Als het water kookt, leg je de asperges voorzichtig in het kokende water. Laat deze ongeveer 3 minuten zacht koken.
7. Zet intussen een vergiet klaar, een vorm en een schone theedoek. Haal dan het bladerdeeg uit de diepvriezer en leg de plakjes op een met bloem bestoven aanrecht.
8. Giet dan de asperges heel voorzichtig af. Bewaar eventueel het vocht. Leg de asperges op de theedoek om te drogen.
9. Bekleed de bakvorm met bakpapier, rol het bladerdeeg uit en bekleed de vorm daarmee. Prik daarna gaatjes in de bodem en rand.
10. Klop in een kom de yoghurt, roomkaas, vlierbloesem siroop, peper en zout los. Proef even of de smaak goed is en klop de eieren erdoor.
11. Leg daarna voorzichtig de eerste laag asperges dicht tegen elkaar aan op het bladerdeeg. Deze laag hoeft op zich niet netjes gelegd, want die zie je toch niet. De laag daarboven wel en zou je daarom in een leuke vorm kunnen leggen.
12. Verspreid hier vervolgens gelijkmatig de yoghurtsaus over, zodat alles goed bedekt is en zet het 20 tot 30 minuten in de oven. Prik er dan in met een satéprikker of mes. Als die er droog uitkomt is de groene asperge taart klaar.
Bereiding van de gemarineerde gebakken tempé
Terwijl dat in de oven staat maak je je keuken weer super gemakkelijk schoon met BIOnyx biologische keukenreiniger ❯ dan is dat maar weer klaar 🙂
13. Na ongeveer 20 minuten laat je dan een koekenpan (of grillpan) heet worden en verhit je een goed laagje olie. Dep intussen de tempé droog. Zet dan de warmtebron lager en bak de tempé in een paar minuten mooi bruin. Kan ook in de oven.
14. Verder had ik nog een sausje van fijn gehakte dille met wat drupjes citroensap, peper en yoghurt.
Eet smakelijk!
Tips
- Bewaar het vocht van de asperges voor een ander sausje of als basis voor een smoothie of lunchsoep. Laat het afkoelen en zet het in de koelkast of bewaar het in de diepvriezer. Je kunt het ook in een ijsblokjes vorm bewaren.
- Afvaltip. ’s Zomers maak ik graag iets van groente in deeg, lekker makkelijk om mee te nemen. Maar wel veel calorieën. Om wat te besparen, rol ik het bladerdeeg zoveel mogelijk uit en doe aan ‘breek en plakwerk’ van het deeg waar ik de rand mee bekleed. Zo ‘bespaar’ ik één plak.