Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, w17
Groente ei met tomatensaus
De perfecte zaterdag hap! Natuurlijk ook lekker op andere dagen en fijn om restjes groente in te verwerken.
Ingrediënten groente ei met tomatensaus
Voor 2 personen
* 2 preien
* Bakje champignons
* 4 stengels selderij
* 1 paprika
* 2 knoflook teentjes
* Blikje bamboe scheuten of maiskolfjes
* 3 á 4 el boter
* 4 eieren
* Scheutje soja saus
* Vers gemalen zwarte peper
* Vers geraspte nootmuskaat
* Himalaya/ Keltisch zout
* 1 bouillon blokje/ 1 el poeder
* 4 el tomatenketchup
* Ca. halve el citroensap
* 2 el maizena
* 1 tl bruine suiker
* Vers gemalen zwarte peper
Voorbereiding van het groente ei met tomatensaus
1. Als eerste snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in heel fijne ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
2. Dan verwijder je eventueel vuil van de champignons met een vochtige doek. Haal een stukje van de onderkant van de steel en snijd de champignons in vervolgens in dunne plakjes.
3. Snijd dan de bleekselderij stengels van de stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is lekker en kun je ook meekoken. Maar er kunnen soms harde draden in de nerven van de (buitenste) stelen zitten. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant. Snijd ze in stukjes.
4. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika dan in stukjes.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil de knoflook.
6. Laat de bamboe uitlekken en spoel het goed af. Hak het daarna heel fijn.
Bereiding van het groente ei
7. Laat een koeken-of hapjespan warm worden en laat de helft van de boter warm worden. Fruit daarin de prei en de paprika, dan de knoflook even op een onbedekt stukje bakken, waarna je het erdoor roert.
8. Vervolgens zet je de warmtebron hoger en bak de champignons en bamboe mee.
9. Terwijl je af en toe roert, klop je de eieren schuimig in een grote kom. Samen met de soja, peper, zout en nootmuskaat. Ik doe dat met de staafmixer.
10. Als het ei goed schuimig is, doe je de groente bij het geklopte ei. Roer het goed door elkaar.
11. Doe dan de rest van de boter in de pan en draai die goed rond zodat de boter ook goed op de randen komt. Zet de warmtebron laag en verdeel het groente-ei mengsel in de pan. Leg er een deksel half op zodat stoom kan ontsnappen.
Bereiding van de tomatensaus
12. Breng water aan de kook met het bouillon.
13. Roer in een schaaltje wat van de nog koude bouillon, ketchup, citroensap en maizena door elkaar.
14. Als de bouillon kookt, schenk je de maizena, goed roeren met de garde, erbij. Roer goed door de bouillon, zodat er een mooie, gladde saus ontstaat. Even aan de kook brengen en laat het nog ca. 1 minuut zachtjes doorkoken.
15. Daarna voeg je de peper en suiker toe en proef vervolgens of je nog wat smaak wilt toevoegen, misschien wat zout?
16. Snijd dan het groente ei in kwarten en schenk er lekker ruim saus over.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Allerlei groenten zijn hier lekker in, varieer en maak het naar je eigen smaak.
- Bewaar een eventueel restje in de koelkast voor de lunch morgen.