Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Rijst, Veganistisch, w52
Groente rijst stoofpot – Vegan
Ingrediënten groente rijst stoofpot
Voor 2 personen
Groenten
* 1 dikke ui
* 1 groene paprika
* 2 á 3 stelen bleekselderij
* 2 tenen knoflook
* 3 handen zilvervliesrijst (Lidl)
* Ca. 200 gr gare kidneybonen
* 1 blikje tomaten stukjes
Smaakmakers
* 1 tl Herbes de Provence
* Snuf(je) chili poeder
* Vers gemalen zwarte peper
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* 1 groot laurierblad
* 1 tl bruine suiker
* Snufje karwijzaad
* Halve tl Marmite
* Snuf gerookte paprika poeder
* Keltisch zout
Voorbereiding van de groente rijst stoofpot
1. Als eerste schil, was en snijd je de ui in plakjes.
2. Laat dan een diepe pan heet worden en verhit een goede scheut olie. Zet de warmtebron lager en bak de uien aan.
3. Intussen was je de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in stukjes. Roer dit door de uien.
4. Dan was je de bleekselderij stengels en snijd ze in ringen. Ook deze bij de groenten in de pan.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Meebakken met de groenten in de pan.
Bereiding van de groente rijst stoofpot
6. Als alles wat zachter wordt, voeg je de 3 handen zilvervliesrijst toe. Roer dat er dan goed door zodat overal vet omheen zit.
7. Intussen spoel je de kidneybonen af in een zeef of vergiet. Als de rijst glazig is voeg je de kidneybonen evenals de tomatenstukjes, Herbes de Provence, snuf(je) chili poeder, zwarte peper, snufje vers geraspte nootmuskaat, het laurierblad, 1 tl bruine suiker, een snufje karwijzaad, een halve tl Marmite en een snuf gerookte paprika poeder toe. Roer dit goed door.
8. Vul daarna het blikje van de tomaten met water, schenk het in de pan en roer dit door. Als laatste proef je natuurlijk of er nog wat zout bij moet.
9. Laat de pan van de deksel. Laat dan het geheel zo gewoon wat pruttelen, het water kookt zo weg. Hoewel je wel af en toe moet kijken of het niet helemaal droogkookt. Na een minuut of 10 is de rijst gaar (controleer even) en kun je opscheppen.
Wij hebben het gegeten met sambal en zoete chutney.
Groente rijst stoofpot ofwel een vegan jambalaya. Een recept met een Hannemarie twist, lekker snel klaar. Ik vind het een fijn recept aangezien je het zo gemakkelijk kunt variëren met de groenten van het seizoen en ook verschillende peulvruchten.
Eet smakelijk! 🙂