Bijgerecht, Brunch, Eiergerechten, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Lunchgerecht, Sauzen en dressings, w29
Groenteballetjes met frisse mosterdsaus
Ingrediënten groenteballetjes met frisse mosterdsaus
Voor ca. 15 groenteballetjes
Groenteballetjes
* 1 grote broccoli
* 4 tros-tomaten
* 6 stukjes zongedroogde tomaten (uit glas)
* 1 grote ui
* 1 groot ei
* 100 gr bloem
* 1 el provençaalse kruiden
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
* Parrono kaas snippers
Mosterdsaus
* 2 el crème fraîche
* 1 el mayonaise
* 3 el mosterd
* 1 kleine ui
* 1 el provençaalse kruiden
Voorbereiding van de groenteballetjes met frisse mosterdsaus
1. Was en pluk eerst de roosjes van de broccoli. Schil daarna de stronk en snijd die in ongeveer gelijke stukjes als de roosjes zodat ze gelijk gaar zijn.
2. Zet dan een pan met water op, zoveel tot de broccoli ongeveer driekwart onderstaat, en wat zout. Als het water kookt, voeg je de broccoli toe en kook het in 4 minuten beetgaar. Als de broccoli beetgaar is, kun je met een vork zonder veel moeite in een stuk stronk prikken.
3. Dan schil, was en snipper je de ui.
4. Snij met een mes een kruis aan de de bolle kant van de tomaat. Prik er een vork in en dompel vervolgens de tomaten 10 seconden in kokend water. Koel ze af met koud water, ontvel de tomaten vanaf het ingesneden kruis, snijd ze daarna in vieren en haal de zaadjes eruit.
5. Snijd dan de zongedroogde tomaten en de ontvelde tomaten in kleine stukjes.
6. Als de broccoli gaar is, spoel je het eerst af met koud water en laat het vervolgens uitlekken.
7. Snijd daarna de broccoli heel klein.
8. Bewaar hiervan een kwart voor de saus en de andere 3/4 doe je in een kom.
Bereiding van de groenteballetjes
1. Neem hiervoor de kom met de broccoli.
2. Voeg hieraan toe; de fijn gesnipperde ui, de tomaten en de kruiden.
3. Klop het ei los en voeg deze toe.
4. Meng het geheel stevig door, zodat het een soort van beslag wordt.
5. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.
6. Voeg dan de bloem, beetje bij beetje, toe en blijf daarbij goed roeren.
7. Als je het beslag kunt vormen is het genoeg met de bloem. Als het te nat is, voeg je dus nog iets bloem toe.
8. Zet dan een frituurpan (frituurvet) of een koekenpan (met bak olie) op.
9. Pak dan twee lepels en maak hiermee mooie balletjes of een vorm die je leuk vindt.
10. Bak of frituur ze, tot ze mooi bruin en knapperig zijn.
Bereiding van frisse mosterdsaus
1. Pak hiervoor de kom met de broccoli voor de saus.
2. Voeg hieraan alle overgebleven ingrediënten toe. De mosterd, creme fraiche, mayonaise, ui en kruiden.
3. Mix het daarna goed door, tot een mooie saus.
4. Verder een beetje zout en peper en afmaken met wat Parrano kaas.
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Maak wat extra en vries ze in. Ook heerlijk als snack!
- Heb je restjes groente over? Maak er dan deze groenteballetjes van!
- Vul de bloem eens aan met broodkruimels of griesmeel.