Hoofdgerechten vegetarisch
Hartige polenta met zoete rode bieten
Je bent een avonturier als je hier komt via de Week zonder vlees! Vegetarisch eten is misschien helemaal nieuw voor je en soms zul je dingen eten die je nooit eerder at. Deze week wil ik je graag verschillende smaken voorzetten. Voor deze gerechten hoef je geen keukenprins(es) te zijn en de kooktijd is meestal tussen een half uur en 3 kwartier.
Polenta is maisgriesmeel. Je kunt het in een ‘langzame’ versie (40 minuten) en in instant (paar minuten) versie kopen. Ik heb vandaag voor 2 dagen polenta gekookt. Morgen kun je de rest eten als ovenschotel. Polenta is overigens een stuk machtiger dan bijvoorbeeld aardappelen. Het smaakt een beetje zoetig en bevat o.a. eiwitten en ijzer.
Ingrediënten hartige polenta met zoete rode bieten
Voor 2 personen
Zoete rode bieten
* 500 gr voorgekookte bieten
* 1 ui
* Ca. 1 tl kruidnagelpoeder
* Himalaya zout
* 1 el appelstroop
Hartige polenta voor 2 dagen
* 200 gr instant polenta
* Halve liter melk
* 2 el boter
* 6-7 zongedroogde tomaten
* 1 tl komijnzaad
* 1 tl oregano (of tijm of herb de provence)
* Vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen peper
* (Himalaya) zout
Bereiding zoete rode bieten
1. Eerst schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
2. Vervolgens laat je een kookpan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron lager en bak daarin de ui tot ze bruin worden. Af en toe even roeren.
3. Intussen rasp je de bieten op een grove rasp in een kom.
4. Als de uien bruin worden doe je de bieten erbij, evenals het kruidnagelpoeder en zout. Laat dat warm worden.
5. Voordat je het opdient, roer je een flinke el appelstroop erdoor.
Bereiding van de hartige polenta
6. Terwijl de rode bieten warm worden, snijd je de zongedroogde tomaten in stukjes.
7. Dan maak je de polenta door eerst het de melk aan de kook te brengen. Verlaag de temperatuur wat en voeg dan langzaam de polenta toe. Roer in de zelfde richting met een pollepel zodat er geen klontjes ontstaan.
8. Als het romig en gaar is (gaartijd staat op het pak) zet je de warmtebron uit en roer je er de boter, tomaten en kruiden door.
Eet smakelijk 🙂
Maak je je keuken weer stralend schoon
met deze biologische keukenreiniger!