Kerst
Hasselback aardappelen vegetarisch Kerst hoofdgerecht
Hoofdgerecht: Kerst Hasselback aardappelen
Vegans vervangen de roomboter door plantaardige en de kaas door Vegan kaas cheddar van Vegan Deli.
Ingrediënten voor de Kerst Hasselback aardappelen
Voor 2 personen
Hasselback aardappelen
* 4 aardappelen of meer naar behoefte
* 2 teentjes knoflook
Verder
* Frico Kernhem classique 60+ Vegan: Vegan kaas cheddar van Vegan Deli
* Room- of plantaardige boter
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* 2 el bieslook
Voorbereiding van de Hasselback aardappelen
1. Eerst verwarm je de oven voor op 200°C en breng je water aan de kook in een (stoom)pan voor de aardappelen.
2. Daarna boen je de aardappelen goed schoon in water met een borsteltje waarna je ze droogt.
3. De aardappelen worden over de breedte ingesneden. Om te zorgen dat je de aardappel niet doorsnijdt, leg je ze in een (opschep-)lepel, afhankelijk van de grootte. Snijd de aardappel vervolgens in tot de rand van de lepel. Snijd in met een afstand van 3 mm.
4. Stoom de aardappelen hierna 3 – 5 minuten.
5. Tik intussen met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en pers de knoflook daarna fijn.
6. Doe de boter, ongeveer een eetlepel per aardappel, in een pannetje. Roer de knoflook, evenals de peper en zout erdoor tot het net gesmolten is.
7. Laat de aardappelen uitstomen en droog ze. Intussen smeer je een bakplaat licht in met boter of olie.
8. Giet vervolgens een klein beetje de boter met een dessertlepel heel rustig over de aardappelen, zodat de aardappel helemaal bedekt is met boter. Of gebruik een kwast.
9. Leg de aardappelen dan op de bakplaat en bak ze, afhankelijk van de grootte, in ongeveer een uur gaar. Tussentijds, om de 15 minuten ongeveer, giet je weer een beetje boter erover.
Als je het van te voren bereidt, kun je hier eerst stoppen en de rest vlak voor het opdienen doen.
10. Snijd een kwartier voor de aardappelen gaar zijn een stukje kaas in dunne plakjes. Stop stukjes hiervan heel voorzichtig tussen de insnedes en bak dit tot de kaas net gesmolten is.
Eet smakelijk 🙂