Basisgerechten, Bijgerecht, Kerst, Natalia, Rijst
Holubtsi of Gevulde koolbladeren – Klassiek Oekraïens recept
Met rijst gevulde koolrolletjes recept
Holubtsi (голубці ) is Oekraïense gevulde koolrolletjes en dit gerecht is echt puur comfort food! Het Oekraïense gerecht heb ik vegetarisch gemaakt met plantaardig geruld gehakt.
Ingrediënten voor de Holubtsi
Voor 2 personen
* 1 cup (Basmati)rijst
* 10 st witte kool bladeren
* 1 ui
* 1 wortel
* 1 blikje tomatenpuree
* 2 tl suiker
* Bakje geruld gehakt
* Peper & zout
* Zonnebloemolie
De voorbereiding
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
2. Kook dan water, leg de hele koolbladeren in de pan en kook ze ongeveer 7 minuten. Druk ze zachtjes aan als de bladeren wat zachter worden zodat alles goed onder water staat.
3. Snijd intussen de ui in blokjes. Verhit een koekenpan, verhit een goed laagje olie en bak de ui langzaam gaar en een klein beetje bruin.
4. Rasp een wortel en bak dat mee met de ui en voeg het blikje tomatenpuree toe. Roer goed en voeg de suiker toe.
5. Bak het bakje plantaardige gehakt en doe dit met wat olie bij de rijst en voeg peper en zout naar smaak toe. Ook één eetlepel van het tomatenmengsel en roer alles goed door elkaar.
De bereiding
6. Verwijder de onderkant van het blad en snijd de nerf van de koolbladeren dunner zodat het blad niet breekt bij het vouwen. Bedek de bodem van de pan met de ‘onderkanten’.
7. Vul, met de afgesneden kant naar je toe, de koolbladeren met het rijstmengsel. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het strak op. Leg dit rolletje in de pan op de kool stukjes.
8. Verdeel het overgebleven tomaten/ ui mengsel over de rolletjes. Voeg wat water toe en doe een te kleine deksel op de pan die je zo ver mogelijk naar beneden drukt. Laat dit zo’n 20 – 30 minuten sudderen, maar controleer regelmatig of het niet aanbrand.
Je kunt dit gerecht al een dag van te voren bereiden en voor gebruik zachtjes opwarmen, eventueel met nog een scheutje water. Eigenlijk is het dan nóg lekkerder!
Смачного (spreek uit ‘Smachnoho’ – eet smakelijk) en fijne feestdagen gewenst,
Natalia
Alle Kerst recepten van Natalia