Wist je dat
Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Houdbaarheidsdatum: wat betekent THT en TGT?
Is je eten nog wel goed?
Als je je koel- en voorraadkast checkt, kun je d.m.v een code erachter te komen of je het nog veilig kunt eten of drinken.
Daarvoor staat er op elk product een THT of TGT code. De datum geldt alleen als je het product niet geopend hebt en bewaard zijn volgens de instructie op de verpakking.
Overigens betekent ‘over de datum’ niet meteen dat het niet meer veilig is om te eten of drinken. Heel vaak kun je het nog gewoon gebruiken.
Daarom in deze blog meer duidelijkheid over de ‘houdbaarheidsdatum’.
Betekenis THT
THT betekent Ten minste Houdbaar Tot. Het is een kwaliteitsgarantie. Tot die datum garandeert men de beste kwaliteit van het gekochte product.
Let op: THT betekent dus niet dat het product daarna slecht is. Mogelijkerwijs zal de smaak of geur na verloop van tijd iets veranderen, maar dat is alles. Je kunt het gewoon eten of drinken na die datum.
Check of het er nog goed uitziet, ruik, proef en je zult zien dat het nog veilig is om te eten.
Zo is een ongeopend pak melk zeker nog 3 dagen goed na de THT datum. Iets als olie of snoep is nog tijden na de THT datum goed.
Betekenis TGT
TGT betekent Te Gebruiken Tot. Op deze datum moet je goed letten, na de TGT datum is een product in principe niet meer veilig om te eten. Het staat op snel bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren.
Pluspunt: dat geldt dan natuurlijk vooral voor producten als vlees en vis waar je als vegetariër toch geen last van hebt 😉
Maar ook verse zuivel heeft bijvoorbeeld een TGT datum. Is je product over de TGT datum, dan moet je het helaas weggooien ivm bacteriën (die je niet ziet).
Tips
- Leg als je meerdere pakken van hetzelfde product hebt, het product dat het eerst op moet vooraan, net als in de supermarkt. Zo hoef je nooit te zoeken.
- Ja 🙂 ik kom met nóg een lijstje. Heb je een volle vriezer of voorraadkast? Noteer dan op een duidelijke plek wat erin zit. Heb je er iets uitgehaald of ingedaan? Streep het weg of noteer. Het is het gemakkelijkst om dat digitaal in je mobiel te noteren, op een schoolbord waar je gemakkelijk kunt wegvegen of met een whiteboardmarker. Daarmee kun je op je koelkast schrijven.
- Eieren leg je in een schaal met water om te checken of ze nog goed zijn. Drijven de eieren naar boven, dan zijn ze niet meer goed. Gooi ze in je compostbak. Je kunt ze nog eten als ze rechtop staan, maar nog op de bodem hangen. Maak er een lekkere boerenomelet van ❯
- Als je een product hebt ingevroren is de TGT datum niet meer van toepassing. Bekijk op het pak hoelang je het product bevroren kunt bewaren en maak er een notitie van als je een grote vriezer hebt.
- Als je alleen of met z’n tweeën woont, heb je sneller last van teveel ingekocht eten. Heb je gezellige vrienden? Organiseer 1 x in de week/ maand een eetfeest! Iedereen neemt THT en TGT producten mee en samen koken jullie er iets lekkers van. Of leer op deze manier je buren, sportvrienden of collega’s beter kennen. Om het je nóg gemakkelijker te maken gaat er in juni een online platform online waar je overgebleven boodschappen kunt delen ❯
- Nog een tip voor mensen die alleen of met z’n 2 wonen. Zorg dat je met iemand samen boodschappen doet. Die reuze bloemkool deel je dan door de helft, de zak aardappelen ook zodat je niet met gespruite aardappelen blijft zitten. Ook twee voor de prijs van 1 aanbiedingen kun je zo samen voordelig delen.
- Heb je een restje eten over? Het blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast en ongeveer 3 maanden in de diepvriezer.
- Gooi beschimmelde producten weg. Niet de schimmel uit je jam of appelmoes halen al is het je laatste potje. Bij harde kaas kun je de schimmel wel wegsnijden. Als je de schimmel een centimeter om de schimmel wegsnijdt kun je de rest van de kaas gewoon eten.