Wist je dat
Huis schoonmaken schema
Heb je ook een schoonmaakschema?
Schema huishoudelijke taken
“Als je een kookschema hebt, heb je dan ook een huishoudschema?”
Ja, die heb ik en deel ik met je in dit blog. Heb jij een goede aanvulling? Die zet ik er graag bij.
De truc is alles wat je gebruikt, na gebruik direct weer op te ruimen. Verder is het schema ingedeeld in dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en halfjaarlijkse taken.
Dagelijks
- Bed opmaken.
- Badkamer wasbak snel schoon.
- Slingerende spullen opruimen.
- Papier, krant, brieven opruimen.
- Eén was doen. Als het droog is direct vouwen en opruimen. Dan pas een nieuwe was. Haal de was meteen uit de machine en hang het meteen op. Hierdoor bespaar je je een heleboel strijkwerk. Broeken binnenste buiten, spijkergoed niet.
schoonmaken
- Prullenbak/vuilnisbak check.
- Afwas.
- Gootsteen schoon.
- Aanrecht schoon.
- Eettafel schoon.
- Vaatdoekje in de was ivm bacteriën.
- Huisdieren drink-, voer-, kattenbak etc. check of schoonmaak.
Wekelijks
- Vuilnisbakken bij de weg, gescheiden afval wegbrengen.
- Stoffen. Zie tips.
- Snel zuigen of als je geen dieren hebt, met de stofzwabber.
- Keuken en wc dweilen. Zie tips.
- 2 x per week wc. Bij ziekte in the house vaker.
- Deurkrukken schoonmaken. Bij ziekte vaker.
- Let op: op stenen vloeren en tegels géén azijn gebruiken! Spuit 1 x in de week de douchekop, kraan en houder en tegels in, als je klaar bent met douchen. Doe dat met een plantenspuit die gevuld is met een scheut schoonmaakazijn en water. Droog jezelf in een andere kamer en spoel de badkamer weer af. Wasbak goed schoon. Randjes en ‘ellende-hoekjes’ gaan goed met een oude tandenborstel.
schoonmaken
- Spiegels en ander glas schoonmaken. Zie tips.
- Diepvries, koelkast en keukenkastjes check. Ruik / proef en gooi weg wat niet meer goed is. Zie ❯
- Boodschappenlijst maken, boodschappen doen, opruimen.
- Bed verschonen.
- Planten water geven.
- Vuilnis- en afvalscheiding bakken binnen schoonmaken.
- Strijken.
- Dierenruimtes en kleden schoonmaken.
- Tuin/ stoep/ balkon vegen. Als je aardappelen gekookt hebt, gooi het hete water over je onkruid tussen de tegels en verwijder er je algen aanslag mee.
- Eventueel brood maken, meal preppen etc. voor de week. Of lekkere chutney, pickles oid maken.
Maandelijks
- Keuken apparaten schoon en eventueel ontkalken.
- Keuken kasten check, deurtjes schoon.
- Alle hoge plekken langs met een vochtige doek waar je alleen met trapje bij kunt komen.
- Langs alle plinten en railings en moeilijke plekken zuigen, zeker in de zomer als je dieren hebt ivm vlooien.
- Alle luxaflex. Zie tips.
- Je meubels stofzuigen of schoonpoetsen.
- Bank- en stoeldekens en kussens uitkloppen, luchten of wassen.
- Alle deuren schoon. Bij ziekte vaker.
- Trapleuning. Bij ziekte vaker.
- Lichtknoppen en schakeldozen schoon. Bij ziekte vaker.
schoonmaken
- Badkamer-kast schoonmaken en weggooien wat niet gebruikt wordt.
- Oven schoonmaken. Zie tips.
- Alles dweilen. Zie tips.
- Afwasmachine en wasmachine filter en ring schoonmaken. Na 15 wasbeurten een keer met een lege trommel wassen op 90 graden en een scheut schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje ivm kalkaanslag. Haal het wasmiddelbakje eruit en verwijder eventueel vuil.
- Ontdooi je vriezer als er meer dan 3 mm ijs aan de wand zit ivm stroomverbruik. Daarna maak je de rubberen randjes van deur schoon en check je of de achterkant niet vol spinnenwebben is. Doe dat ook bij de koelkast.
Halfjaarlijks
- Ramen zemen.
- Gordijnen schoon.
- Vloerkleden uitkloppen.
- Ventilatoren schoonmaken.
- Onder alle meubels en achter kachels, diepvriezer, wasmachine e.d. stoffen en zuigen.
- Tapijten wassen. Zie tips.
- Sierkussens wassen.
schoonmaken
- Pinten wassen.
- Vloer in de was.
- Kleding uitzoeken.
- Voorraadkast opruimen en schoonmaken.
- Keukenkasten schoonmaken en check of de producten nog goed zijn. Proef eventueel eerst ipv de houdbare datum.
- Buiten vuilnisbakken schoonmaken.
Tips
- De belangrijkste: laat een schema niet je leven bepalen. Van mijn vader leerde ik: “Een plan maak je alleen om te weten waar je van je plan afwijkt”.
- Al een tijd niet toegekomen aan je keuken schoonmaken? Lees hier hoe je de keuken snel in één keer weer schoon maakt ❯
- Ruim op onder het genot van een leuk muziekje en bepaal hoeveel tijd je per dag aan huishouden wilt besteden en houd je aan die tijd.
- Ik ben helemaal niet ‘merkgevoelig’, maar ik raad je écht aan niet te bezuinigen op de vloerwisser. 2 keer kocht ik een goedkope ‘voor boven’ en kantoor, maar de praktijk is dat de dweil zó slecht vast blijft zitten dat je nijdig wordt, zelfs de stofwisser was te slap. Ik ben heel erg tevreden met mijn Leifheit vloerwisser en ik heb zo’n stofferdweil erbij, onverwoestbaar en doet wat ie moet doen.
- Let erop dat je restafval, groen afval, plastic, glas, blik en papier goed gescheiden houdt. Maak ruimte om binnen of buiten zelf compost te maken. Maak thee van kokend water op je biologische fruitschillen en klokhuizen, restjes verse gember en kruiden als munt. Maak zelf een bokashi emmer om je GFT te composteren en het sap gebruik je als ‘Pokon’. Zie video hieronder.
- Begin altijd bovenaan en werk naar beneden zodat het vuil dat naar beneden valt niet op je schone deel valt. Dat geld voor zowel de bovenverdieping eerst, overloop, trap, beneden, als voor een kast: eerst boven, dan naar beneden.
- Weg met het vieze sopje, lang leve de plantenspuit! Koop een stevige plantenspuit die lekker in je hand ligt, vul deze met een scheut allesreiniger en vul verder aan met water. Koop ook een fijngeweven (microvezel) schoonmaak doek en spay en doek je huis gemakkelijk schoon! Wel af en toe je doek uitspoelen 😉 De plantenspuit kan gewoon met inhoud in de kast tot de volgende schoonmaakbeurt. Wel even checken of allesreiniger het geschikte product is om het oppervlakte schoon te maken.
- Koop een set tandenborstels met kleurtjes; 1 voor de wc, badkamer, raamgootjes… Doe dat ook voor je schoonmaakdoeken.
- Leg een dikke (inloop)mat bij de voor- en achterdeur. Dat scheelt heel veel vuil dat meegenomen wordt naar binnen. Doe binnen je schoenen uit, loop binnen op sloffen of oude schoenen die je alleen nog voor binnen gebruikt.
- Hang als het vriest je dekbed, kussens, dekens enz. buiten zodat eventuele creepy beestjes bevriezen. Laat ze niet in de zon hangen, daarmee bereik je het tegenovergestelde.
- Maak je vriezer schoon op een dag dat het vriest omdat je de inhoud dan buiten kunt zetten en je spullen niet ontdooien. Vriest het niet? Leg de spullen in een koelbox.
- Ook voor de winter: leg je vieze kleed een tijdje met de zichtbare kant in verse sneeuw. Raar maar waar, het kleed wordt vanzelf schoon.
Nog meer tips
- Oven ‘vergeten’ schoon te maken, een paar keer gebakken daarna en niet meer schoon te krijgen? Smeer de oven in met groene zeep, giet wat ammoniak op een doek die je op wat aluminiumfolie legt. Een nachtje ‘weken’ en schoonvegen.
- Vlekken op roestvrijstalen oppervlakten haal je gemakkelijk weg door wc-papier in een beetje olijfolie te dopen en draai het daarmee in ‘rondjes’ schoon.
- Bewaar je koffieprut, gewéldig spul o.a. om uien en knoflookgeur na het snijden van je vingers te neutraliseren.
- Thermoskan mee naar het werk? Koffie en thee aanslag verdwijnt na een nachtje weken met zout of een beetje wasmiddel van de afwasmachine.
- Het werkt sneller als je sommige taken in 1 keer doet, zoals in 1 keer je hele huis stofzuigen of stoffen.
- Luxaflex maak je schoon met een sopje van warm water met schoonmaakazijn. Met iedere hand in een oud washandje leg je 1 hand aan de voorkant en 1 aan de achterkant. Door van links naar rechts te schuiven worden ze tegelijk aan twee kanten schoon. Nog een tip: rustig blijven ademen 😉
- Dweilen doe je het best als je alleen bent en nadat je gezogen hebt. Best verwijder je zoveel mogelijk van de vloer. Doe je emmer niet te vol met water i.v.m. ernaast klotsen. Je kunt een speciaal middel gebruiken, maar een scheutje afwasmiddel is ook goed. Gebruik niet meer dan nodig is om wat schuim te krijgen. Van meer wordt het niet schoner, het is duurder en de meeste middelen zijn slecht voor het milieu. Het lijkt logisch, maar ik zeg het toch maar even: dweil naar de deur toe en stap niet meer op je gedweilde vloer, dat blijf je zien. Het vieze waswater gooi ik liever in de wc i.p.v. in de gootsteen. Wees zuinig met water behalve tijdens het schoonmaken 😉 Ververs je water regelmatig; met vies water schoonmaken gaat natuurlijk nergens over. Spoel de dweil altijd direct goed uit en hang het te drogen om stinken te voorkomen.
- Stoffen doe je ná het zuigen omdat de stofzuiger veel stof doet opwapperen dat weer op je eerder gestofte meubels valt. Maak om dezelfde reden in je slaapkamer eerst je bed op.
- Planten water geven doe ik op vaste dagen. In de lente zet ik in het begin even een alarm op m’n phone zodat ik de buitenbakken niet vergeet. Binnen hoeven de meeste planten maar 1 x in de week water. Terwijl je giet, tel je tot 3, dat is genoeg. Gebruik het liefst regenwater, dat vinden je planten veel lekkerder. Je hebt gieters die je in je regenpijp kunt bevestigen, maar een emmer op je balkon doet het ook.
Spiegel maak je schoon door met schoon met water wassen, wissen van links naar rechts en weer naar links, hoekjes en randen drogen en na wrijven met krant of ander papier.
Zelf een Bokashi emmer maken
Daarnaast heb je nog Bokashi-starter nodig, maar dat kun je ook zelf maken.
Vrees niet
Bij mij is het bij tijd en wijle ook een vreselijk rommelzooitje!
Als m’n badkamer, wc en aanrecht maar schoon zijn is mijn regel. Zo ben ik nu met de tuin bezig. Dan zuig ik dus niet, dat is onbegonnen werk en zonde van m’n tijd 😉