Hoofdgerechten vegetarisch, w52
Hutspot recept met ei en ui
Ingrediënten voor Hutspot ei met ui
voor 4 personen
1 kg aardappelen
1 kg wortelen
500 gr uien
Melk
50 gr roomboter
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
Nootmuskaat
Zwarte peper
1 tl Keltisch zeezout
3 uien
4 el roomboter
Snufje karwij, laurier, peper, nootmuskaat.
Drupjes ketjap
1 tl mosterd
Bereiding van het Hutspot recept
1. Zet de eieren op het vuur met water tot ze onderstaan. Als het water even gekookt heeft zet je het vuur weer uit.
2. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
3. Schil en was de wortelen en snijd ze in plakken.
4. Schil en was de uien. Hou 2 uien apart en snijd de rest grof. Doe de aardappelen, wortelen en uien in een pan en giet er zoveel water bij dat ze onderstaan. Voeg het zout en de laurierblaadjes toe. Kook het in ca. 25 minuten gaar.
5. Snijd ondertussen de 2 overgebleven uien in ringen. Bak ze zachtjes in de boter. Voeg als de uien zacht zijn de kruiden, mosterd en ketjap toe, leng eventueel aan met wat water.
6. Giet de pan met de aardappelen af, van het vocht op en verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels. Laat het aardappelmengsel even uitdampen.
7. Pel ondertussen de eieren.
8. Stamp het aardappelmengsel met een aardappelstamper. Voeg een scheut melk en de boter toe aan de hutspot en giet stap voor stap het kookvocht erbij, zodat het niet te nat wordt. Meng daarna alles goed en breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat. Als het te droog is naar je smaak, voeg dan nog wat extra melk toe.
9. Maak een kuiltje in de hutspot dat je met wat uien en saus vult. Garneer met zilveruitjes en bestrooi met verse peper.
Eet smakelijk! 🙂
Tips:
- Verse peper vind ik echt véél lekkerder dan gemalen. Heb je geen molen of vijzel? Kijk eens op Marktplaats of in een tweedehands-winkel, maar je kunt de korrels natuurlijk ook pletten met een stevig kopje of fles.
- Dit hutspot recept is zo’n gerecht waarbij je kinderen veilig kunt laten meehelpen om ze te leren koken; eieren pellen, stampen, korrels malen, zilveruitjes schikken op het bord…