Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch
Hutspot a la Marie
Typisch Hannemarie-gerecht dat ontstaat uit: “ik wil hutspot, maar ik heb geen uien in huis en ik wil niet naar de winkel” 😂 Het ziet eruit als een zooitje, maar wij vinden het zó yummy! Lekker erbij: gefrituurde uitjes (gebakken in ‘duurzame’ palmolie. Ik eet er graag (zelfgemaakte pruimen/sinaasappel) chutney bij en augurk is ook lekker.
Voor een milieubewuste keuze, koop je in februari winterpeen, Chinese kool en aardappelen uit Nederland ❯
Ingrediënten voor hutspot a la Marie
Voor 2 personen
Voorbereiden
* 5 dikke aardappelen
* 3 winterwortelen
* Halve Chinese kool
* 2 knoflookteentjes
Verder
* 2 el olie
* 1 el roomboter of plantaardig
* 1 tl uienpoeder
* Snufje karwij, laurier en nootmuskaat
* 1 bakje Beefreepjes
* Verse peper & Keltisch zeezout
* 2 el witte (balsamico) azijn
* 2 el vlierbloesemstroop
Bereiding Hutspot
1. Schil en was de aardappelen. Snijd ze door vieren en in plakjes van ca. een halve centimeter.
2. Schil, was en snijd de winterwortelen op dezelfde grootte.
3. Was en snijd de Chinese kool in reepjes.
4. Schil, was en snijd de knoflook vrij grof.
5. Maak de beefreepjes wat smaller.
6. Verwarm de olie en de boter samen in een brede (koeken)pan.
7. Test of het heet genoeg is door er een aardappel in te leggen. Zet het vuur hoger, voeg de aardappelen en wortelen toe, verspreid alles goed over de bodem en zet het vuur bijna laag. Roer als het van de bodem los laat. Laat daarna weer ca. 5 minuten baken en doe een deksel half op de pan zodat het bakt/smoort onder de deksel, maar het vocht gemakkelijk weg kan. Roer na ca. 5 minuten, afhankelijk van je pan. Let op: het moet niet ‘bruin bakken’, maar ‘sudderend bakken’ tot de plakjes nét zacht worden.
8. Roer de knoflook erdoor.
9. Verspreid de beefreepjes over de aardappelen.
10. Verspreid de Chinese kool over de aardappelen.
11. Strooi het uienpoeder, karwij, laurier, nootmuskaat, zout en peper uit de molen over alles.
12. Zet het vuur hoger. Meng alles goed door elkaar en doe de deksel weer half op de pan, vuur weer zacht. Proef na ca. 5 minuten of er nog wat kruiden bij moeten en of alles gaar is.
13. Blus af met de azijn en verdeel de stroop door het geheel.
Tips
- Gebruik ipv vlierbloesemstroop, appeldiksap of honing.
- Gebruik ipv chutney appelstroop.
- Gebruik ipv gefrituurde uitjes, zelf bruin gebakken uienreepjes.
Voedselverspilling tegen gaan
Heb je een restje over?
Maak er heerlijke lunch / borrelhapjes van, door het restje te pureren met de staafmixer. Roer er daarna wat havervlokken of havermout door, wat nootmuskaat, snufje Himalaya zout en peper en eventueel een ei. Afhankelijk van hoe stevig je massa nu is, maak je er kleine burgertjes van of leg met een lepel kleine hoopjes in een koekenpan op matige temperatuur. Als ze van de bodem loslaten, draai je ze om.
Roer voor een sausje 2 el tomatenketchup, 1 el ketjap, mini snufje Himalaya zout, vers gemalen peper en wat citroensap door elkaar. Maak het eventueel wat vloeibaarder met water. Mjom, koud en warm.
Eet smakelijk 🙂
Verras jouw Valentijn met een vegan Valentijnscadeau