Vegetariër worden, Wist je dat
Is kaas vegetarisch?
Is kaas vegetarisch?
Dat klinkt wat vreemd… er zit toch geen gedood dier in kaas?
Gek genoeg dus wel.
Voor veel vegetariërs is kaas dan ook een vegetarisch dilemma.
Waarom?
Om van melk kaas te kunnen maken heb je een soort bindmiddel nodig. Dat zorgt ervoor dat de kaas een vaste vorm krijgt. Dit gebeurd door middel van stremsel.
10 liter melk levert ca. 1 kilo kaas op.
Welke soorten stremsel zijn er
Er bestaan verschillende soorten stremsel.
- Dierlijk stremsel wordt gewonnen uit de lebmaag van dode kalveren. Deze kalveren worden na 1 keer zogen geslacht. Bij volwassen dieren is dit enzym niet meer aanwezig. Het enzym heet chymosine.
- Plantaardig stremsel is gemaakt van plantenextracten.
- Microbieel stremsel gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën. Deze bacteriën zijn aangepast met een ‘koeien-gen’ om het enzym chymosine te produceren dat precies gelijk is als dat uit een kalf.
- Microbieel stremsel gemaakt met behulp van niet genetisch gemodificeerde bacteriën. Deze bacteriën produceren een andere stof die het melk laten stremmen.
Steeds vaker wordt het stremsel uit de maag van kalveren, vervangen door het goedkoop te produceren microbieel stremsel van, al dan niet, genetisch gemodificeerde bacteriën.
Past kaas in een vegetarisch dieet?
Is kaas eten te verantwoorden als vegetariër?
Mijn antwoord daarop is: dat maak jij lekker zelf uit!
Laat je geen ‘schuldgevoel’ aanpraten. Waar jij je grens legt, bepaal je helemaal zelf. Als je weloverwogen een besluit neemt en een ander vindt je keuze hypocriet; dikke prima 🙂
Maar als we het even heel sec gaan bekijken, bestaat er misschien helemaal geen ‘Vegetarische kaas’. Ook niet als deze vegetarisch gestremd is. Tenminste niet als je strikt uitgaat van de gedachte dat er voor je voedsel geen dier gedood mag worden. Voor melk worden dieren gedood.
- De gemiddelde melkkoe wordt op 5 jarige leeftijd geslacht. Onder natuurlijke omstandigheden kan een koe wel twintig jaar oud worden.
- Melkproductie vereist vleesproductie: om zo’n hoge melkproductie te houden, moet een koe elk jaar zwanger worden gemaakt. De meeste kalveren gaan, na 1 keer zogen, naar de vleesindustrie. Voor de slacht of om nog wat maanden vet gemest te worden.
- Dierenleed. Het wegnemen van het kalf bij de moederkoe geeft volgens onderzoek veel stress. En dat ieder jaar van haar korte leven opnieuw.
Hier zit je dus tegen de grens aan van veganistisch. Veganisten gebruiken om o.a. bovenstaande redenen geen melkproducten.
Wist je dat?
Vaak wordt automatisch aangenomen, dat biologische kaas ook vegetarisch gestremd is. Helaas is dit heel vaak niet het geval.
Weipoeder dat door middel van dierlijk stremsel is gewonnen, is daardoor ook niet strikt vegetarisch.
Is kaas een gezonde vleesvervanger?
Vervangt kaas een stuk vlees?
Een vleesvervanger vervangt vlees als het voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 bevat.
Kaas levert net als vlees eiwit en vitamine B12. Verder onder andere vitamine A, B2, calcium, fosfor, magnesium en zink. Er zitten geen koolhydraten in kaas.
Kaas bevat maar heel weinig ijzer en helaas ook nog teveel verzadigd vet en zout.
Daarom is kaas niet een echt gezond vegetarisch alternatief. Kies liever voor noten, peulvruchten, tofu en tempé als je een gezonde en diervriendelijke vervanger zoekt.
Is kaas een duurzame vleesvervanger?
Omdat 10 liter melk maar 1 kilo kaas oplevert, is kaas ook geen goed alternatief als je uit milieu overwegingen geen vlees eet.
Om kaas te produceren zijn er veel koeien nodig en dus veel landbouwgrond. Dit zorgt voor veel CO2-uitstoot, net zoals voor een stuk vlees.
Vegetarisch gestremde kaas Lidl en AH
Biologische kaas Lidl
AH biologisch jonge kaas 50+ plakken
AH biologisch geraspte belegen kaas 50+