Kruiden, TijdelijkOpHome, Wist je dat
Wat is het verschil tussen karwijzaad, kummel en komijn?
Weet jij het verschil tussen karwijzaad, kummel en komijn?
Karwijzaad is het gedroogde zaad van de karwij plant (schermbloemige). Karwijzaad heeft een anijs-achtige, zoetige smaak. Maar wat is nou precies het verschil tussen karwijzaad, kummel en komijn.
De verwarring is begrijpelijk; de zaden lijken veel op elkaar en ook de smaak lijkt op elkaar.
Karwij en kummel
Eerst maar de karwij en kummel. Er is namelijk geen verschil! Er wordt hetzelfde bedoeld met karwij en kummel. Kummel is alleen het Duitse woord voor karwij 🙂
Karwij/ kummel is een specerij en een tweejarige plant die je in weilanden, bermen en op dijken kunt tegenkomen. De plant wordt 30-60 cm hoog, heeft fijne, geveerde blaadjes.
Van de karwij plant is zowel het blad als de zaden en de wortel eetbaar. Karwijzaad is krommer dan komijnzaad, beide zijn geribbeld.
Komijn
Komijn (ook wel djinten genoemd) kennen we bijvoorbeeld van komijnekaas. In de Indonesische en Indiaase keuken wordt het veel gebruikt. In het wild zul je het niet tegenkomen. Of je moet in Noord-Afrika of Zuid-West Afrika zijn. Het is een eenjarige plant en heeft geveerde, draadachtige blaadjes. Zoiets als dille.
Komijn zaden ruiken heerlijk en zijn ook, maar iets minder diep geribbeld.
Komijn vervangen
Karwijzaad is een stuk scherper en sterker van smaak. Gebruik van dit specerij dus niet te veel. Wil je komijn vervangen door karwij/ kummel, gebruik dan ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid komijn.
Karwijzaad/ kummel wordt gebruikt om slijm op te lossen, vocht af te drijven en tegen kramp. De zaadjes bevatten veel etherische olie.