Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Sauzen en dressings
Italiaanse bloemkool met zongedroogde tomatensaus
Italiaanse bloemkool met zongedroogde tomatensaus is een super gemakkelijk recept met groots resultaat.
Ingrediënten Italiaanse bloemkool
voor 2 personen
* Stuk bloemkool
* Ca. 2 wortelen
* Aardappelen naar behoefte
* Bak olie
* Keltisch zeezout
Saus
* 8 halve zongedroogde tomaten
* 1 teen knoflook
* 1 krop (ijsberg of krop-)sla
* Drupjes citroen
* Zakje Parrano snippers
1/2 bol vegetarisch gestremde mozzarella
Verse basilicum
Bereiding van de Italiaanse bloemkool
1. Was als eerste de bloemkool en breek de roosjes van de steel, zodat ze ongeveer even groot zijn.
2. Snijd daarna de wortelen in iets kleinere stukken dan de bloemkoolroosjes zijn.
3. Vervolgens schil, ontpit en was je de aardappelen en snijd ze dezelfde grootte als de wortelen.
4. Breng wat water aan de kook.
5. Verwarm de olie in een diepere pan en bak de aardappelen en wortelenn zachtjes aan. Als dat een beetje een korstje krijgt, bak je de bloemkool mee tot die wat zachter en net niet bruin is. Giet er een beetje kokend water bij en kook het zo gaar als je lekker vindt.
Bereiding van de zongedroogde tomatensaus
6. Terwijl dat staat te koken, tik je met iets zwaars op de knoflook, verwijder dan de schil en de onderkant en snijd de knoflook dan in stukjes.
7. Was daarna de sla en snijd de krop in de lengte door de helft. Verwijder vervolgens de stronk en snijd de helften in stukken. Doe de sla samen met de zongedroogde tomaten, een deel Parrano snippers en de citroen in een hoge kom. Pureer het met een staafmixer fijn tot een saus. Voeg indien gewenst nog wat snippers of zout toe (de kaas is al zout, net als de zongedroogde tomaten).
8. Trek daarna de mozzarella in kleine stukjes.
9. Als je de tomatensaus te dik vindt, verdun je het met wat kookvocht van de bloemkoolmix. Verdeel de zongedroogde tomatensaus over de bodem van je bord en verkruimel er een beetje van de mozzarella over. Daarop een schep groente en weer wat mozzarella en weer een schep groente. Als laatste strooi je nog wat snippers over het geheel en garneer ten slotte met verse basilicum. Klaar is je Italiaanse bloemkool, eet smakelijk! 🙂
Tips
- Overgebleven tomatensaus is hartstikke lekker op je brood, beleg daarvoor je brood eventueel met mayo, daarover de tomatensaus en bestrooi bijvoorbeeld met peterselie of andere verse kruiden en pickles.
- Je kunt er ook kleine hapjes van maken wanneer je de groente en kaas om en om in een kook ringetje duwt. Leg tussen de laagjes een blaadje basilicum en wat mozzarella. Schenk daarna de saus over het geheel.