Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, W5
Jackfruit stoof recept – Vegan
Jackfruit of nangka wordt in de vegetarische en vegan keuken gebruikt als ‘vleesvervanger’. Niet omdat er B12 in zit, maar de structuur lijkt op dat van ‘draadjesvlees’. Koop onrijpe jackfruit in water of pekel, bij de toko of ook in een wat grotere supermarkt. Jackfruit bevat veel antioxidanten. Urdi of Urad dal is een zwart boontje. Het wordt verkocht onder de noemer ‘linzen’ (‘dahl of dal’ in de Indiase keuken) maar het zijn kleine boontjes. Zet ze dus in de week. Na het weken laat het zwarte velletje los, het boontje zelf is wit. Je kunt ook witte of boterbonen gebruiken voor dit recept.
Ingrediënten jackfruit stoof recept
Voor 2 personen
Weken
2 handen gedroogde boontjes, zet ze de avond ervoor of ’s morgens in de week of koop een pot boontjes
Snijden
* Blik jackfruit in water
* 2 á 4 zoete aardappelen
* 1 winterwortel
* 1 prei
* Halve paprika
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 4 á 5 zongedroogde tomaten op olie
Verder
* Olie om in te bakken
* 1 el tomatenketchup
* 1 el tomatenpuree
* 2 tl herbes de Provence
* 1 tl gemalen komijnzaad
* Snuf gerookte paprika poeder
* 1 el curry kruiden ketchup
* Versgemalen zwarte peper
* 1 kleine el suiker
* Himalaya zout
* Scheutje ketjap
* 1 el geraspte kokos
* Dopje (appel)azijn
* Eventueel dikke el edelgistvlokken
Voorbereiding van het jackfruit stoof recept
1. Als eerste kook je de bonen gaar. Intussen spoel je de jackfruit af onder stromend water. Laat het dan uitlekken en daarna trek je het met 2 vorken in draadjes uit elkaar.
2. Dan schil je de zoete aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
3. Vervolgens schil je de wortel, snijd die eventueel doormidden en daarna in plakjes van gelijke grootte.
4. Daarna snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Dan snijd je de prei in ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
5. Was dan de paprika, snijd die over de hele lengte door vanaf de kroon en breek de paprika open terwijl de kroon aan de onderkant is. Verwijder eventuele restjes van de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
6. Dan schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in plakjes.
7. Vervolgens tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
8. En ten slotte snijd je de zongedroogde tomaten in reepjes.
Bereiding van de jackfruit stoof
9. Laat dan een pan heet worden, zet de warmtebron lager en verwarm de olie. Roerbak de ui en de winterwortel.
10. Als de ui glazig wordt, voeg je de jackfruit toe en roerbak ongeveer 5 minuten.
11. Nadat het vocht zo goed als verdampt is, voeg je de prei evenals paprika en knoflook toe.
12. Daarna alles erbij doen t/m het zout. Stoof ongeveer 10 minuten. Roer dan de boontjes erdoor evenals de ketjap, kokos en azijn en stoof dan verder tot de wortelen zacht zijn.
13. Roer als laatste vlak voor het opscheppen de edelgist door het geheel en strooi er ten slotte eventueel nog wat verse koriander over.
Eet smakelijk!