Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, Peulvruchten, Veganistisch, w25
Kidneybonen stoofpotje
Kidneybonen zijn heel vezelrijk, bevatten o.a. mangaan, kalium en zink en zijn een bron van ijzer. Ben je vergeten om de kidneybonen te weken? Neem dan zwarte ogen boontjes of linzen, die kun je zonder weken gebruiken. Om vlees eiwitten volledig te vervangen, is het nodig om ook graan te eten. Alhoewel dat niet in dezelfde maaltijd hoeft te zijn. Ijzer heeft vitamine C nodig om goed opgenomen te kunnen worden.
Ingrediënten kidneybonen lente stoofpotje
Voor 2 personen
Voorbereiden
* 400 gr gare kidneybonen
* Ca. 5 aardappelen
* 2 uien
* 2 tenen knoflook
* 2 puntpaprika’s
Smaakmakers
* 1 el curry(ketchup)
* 1 el mosterd
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Paar takjes tijm
* 1 tl chili
* 1 tl korianderpoeder
* Bakolie
Voorbereiding van de kidneybonen lente stoofpotje
Zet ’s avonds de bonen in de week. Spoel de kidneybonen goed af en doe ze (met anderhalve eetlepel zout) in een grote pan. Voeg dan water toe tot ze ruimschoots (ca. 4 x zoveel water) onderstaan en laat de bonen 12 uur weken. Giet na het weken de bonen af.
1. Als eerste zet je de geweekte kidneybonen op. Schenk ruim water bij de bonen breng dat aan de kook. Schep eventueel het schuim af. Zet de warmtebron laag en laat de bonen in 45 minuten tot anderhalf uur zachtjes gaar sudderen, afhankelijk van hoe oud ze zijn.
Bereiding van de kidneybonen lente stoofpotje
2. Wanneer de kidneybonen bijna gaar zijn, ca. 15 minuten daarvoor, schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
3. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
4. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn.
5. Was daarna de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in stukjes.
6. Laat een pan waar alles in past heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit daarin de ui.
7. Wanneer deze glazig wordt, bak je de paprika en knoflook mee.
8. Proef na 45 minuten of de bonen gaar zijn en giet ze dan af. Check of de aardappelen zo goed als gaar zijn en giet ze dan af. Voeg beide bij het ui mengsel.
9. Voeg vervolgens de curry(ketchup), mosterd, peper, zout, tijm, eventueel chili en het korianderpoeder toe. Laat dit daarna nog even sudderen.
Eet smakelijk 🙂
Tips
- Kook meer kidneybonen dan je nodig hebt en vries die per portie in.
- Breng de bonen voor je naar je werk gaat aan de kook en zet ze vlak voor je weggaat in een hooikist of rol er een dekbed omheen. Als je thuiskomt, zijn ze (zo goed als) gaar.