Hoofdgerechten vegetarisch, Pasta, Peulvruchten, Vleesvervangers
Kievitsbonen met salie pasta
De kievitsboon is een boon met bruine vlekjes. De boon heet zo omdat de kleur en vlekjes op een kievitsei lijken. Ik vind het een smakelijke boon met lekker stevige bite. De kievitsboon bevat mooie hoeveelheden calcium, magnesium, foliumzuur, ijzer, mangaan, koper en vitamine C.
Salie is gezond en ontstekingsremmend, maar heeft een typische smaak. Houd je er niet van, dan kun je bijvoorbeeld rozemarijn gebruiken.
Op de foto zie je overigens peterselie, geen salie, die zat al in de saus voor ik aan de foto dacht 😉
Ingrediënten kievitsbonen met salie pasta
Voor 2 personen
Kievitsbonen saus
* 125 gedroogde kievitsbonen in water geweekt. (Of gebruik andere bonen uit blik)
* 1 teen knoflook
* Blaadjes verse salie.
* 1 ui
* Bakolie
* 200 g crème fraîche
* Scheutje witte wijn(azijn)
* 2 el mosterd
* Vers gemalen zwarte peper
* 1 plantaardig bouillonblokje
Verder
* Volkoren spaghetti
* Eventueel een vleesvervanger
* Scheutje extra vierge olijfolie
Bereiding van de kievitsbonen met salie pasta
Zet de kievitsbonen in koud water in de week voordat je naar je werk gaat.
1. Als eerste zet je de kievitsbonen op en kook ze in 40 minuten gaar.
2. Was de salie, sla het droog en hak dat grof en voeg een gedeelte ervan bij de kievitsbonen. De rest bewaar je om straks vers in de saus te gebruiken.
3. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Doe dit ook bij de kievitsbonen.
4. Terwijl dat opstaat kun je de saus verder voorbereiden. Hiervoor schil, was en snipper je de ui.
5. Laat een pan heet worden en verhit daarin wat olie. Zet de warmtebron bijna laag en fruit daarin de ui.
6. Meng de crème fraîche, de wijn(azijn), de mosterd en de peper.
7. Verkruimel het bouillonblokje en meng het erdoor.
8. Evenals de gefruite ui en het restant salie.
9. Als de kievitsbonen bijna gaar zijn zet je de spaghetti op en kook het gaar.
10. Giet de bonen af, leg er een paar apart en maal de rest grof (of fijn, wat je lekkerder vindt) met de extra vierge olijfolie.
11. Bak als je die erbij wilt nog de vleesvervanger. Roer de bonen door de saus en proef of je het zout genoeg vindt. Zo niet, voeg dan nog wat toe of één van de andere smaakmakers.
12. Giet de spaghetti af. Schep de kievitsbonen-saus erop en eet smakelijk! 🙂
Eet smakelijk 🙂
Na je maag, ook je huid verwennen?