Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Pasen, w14
Kievitsbonen stoof recept hoofdmaaltijd
Ingrediënten kievitsbonen stoof
Voor 2 personen
* 2 uien
* 2 tenen knoflook
* Olie
* 2 tl mosterdzaad
* 4 kopjes geweekte kievitsbonen
* 1 el tomatenketchup
* Dikke scheut port
* 3 tl rozemarijn
* 1 tl dragon
* 5 jeneverbessen
* 3 kruidnagelen
* 2 laurierblaadjes
* Ca. 1 el citroensap
* Verse peper
* Water
* 4 aardappelen
* Stuk spitskool
* Vega bouillonblokje
* Sla
* Zilveruitjes
Bereiding van de kievitsbonen stoof
1. Verwijder de schil van de uien, was ze en snijd ze doormidden en daarna in reepjes.
2. Geef met iets zwaars een tik op de knoflooktenen om de schil makkelijker los te krijgen, schil, was en snijd de knoflook in reepjes.
3. Verwarm iets olie in een pan met een dikke bodem. Wanneer de pan heet is, pof je de mosterdzaadjes met de deksel op de pan. Zodra het poffen minder wordt, voeg je daar de ui aan toe en roerbak dat even voor je de kievitsbonen, tomatenketchup, port, rozemarijn, dragon, jeneverbessen, kruidnagelen, laurierblaadjes, citroensap en peper toevoegt. Schenk er water bij tot het zo’n 2,5 cm boven het geheel staat. Laat het ca. 25 minuten zachtjes koken.
4. Ondertussen schil en was je de aardappelen waarna je ze in 4 stukken of meer snijdt, afhankelijk van de grote.
5. Was de spitskoolbladeren en snijd ze in reepjes.
5. Proef hoe gaar de kievitsbonen zijn en of er nog smaak toegevoegd moet. Als ze zo goed als gaar zijn voeg je de aardappelen, spitskool en het bouillonblokje toe en stoof ca. 20 minuten mee tot de aardappelen zo zacht zijn dat ze haast uit elkaar vallen.
6. Garneer met knapperige sla en zilveruitjes.
Eet smakelijk 🙂
Tips:
- Varieer met de kruiden; tijm is ook erg lekker.
- Heb je over? Maal glad met de staafmixer en je hebt heerlijk broodbeleg.