Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, w27
Kloesse met romige snijbiet kerrie
Snijbiet vinden wij echt een heerlijke groente! Kun je niet aan snijbiet komen? Neem dan spinazie of bijvoorbeeld paksoi voor dit recept. Pas dan wel de kooktijd aan, zodat het eten tegelijk klaar is. Het is een beetje ‘vettig’ recept, maar dat mag af en toe best, een beetje vet goed voor je 🙂
Ingrediënten kloesse met romige snijbiet kerrie
Voor 2 personen
Kloesse
* 6 grote aardappelen
* Bloem ca. 300 gr
* Klontje boter
* Scheut melk
* Snufje vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* Eventueel een vega schnitzel
Romige snijbiet kerrie
* 500 gr snijbiet
* 1 dikke ui
* 1 el roomboter
* 1,5 el kerrie
* Vers gemalen zwarte peper
* Olie om in te bakken
* 1 tl groentebouillon
* 20 gram roomboter
Bereiding van de kloesse met romige snijbieten kerrie
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in gelijke kleine stukken en stoom / kook ze in ca. 10 minuten gaar.
2. Dan was je de snijbiet en verwijder de stelen en eventuele nerven. Daarna snijd je de stelen in kleine stukjes. Sommige stelen zijn dikker, snijd die ook wat kleiner. Vervolgens snijd je de snijbiet in smalle repen.
3. Daarna schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
4. Laat een pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui met de stelen van de snijbiet.
5. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en laat ze een beetje afkoelen.
6. Intussen roer je het blad van de snijbiet door de stelen, samen met de roomboter, kerrie, peper en bouillonpoeder. Laat dat zachtjes stoven.
7. Roer daarna de boter, melk, bloem, peper en nootmuskaat door de aardappelen. Kneed het vervolgens tot een stevig deeg.
8. Breng vervolgens een pan met water en wat zout aan de kook. Intussen maak je aanrecht goed schoon ❯ en strooi er daarna wat bloem over.
9. Dan maak je van het deeg een rol van 6 cm dik. Die snijd je vervolgens in plakken van 5 cm.
10. Als het water kookt, kook je daarin alle kloesse’s tegelijk totdat ze naar boven komen drijven. Dat duurt ongeveer 8 minuten.
11. Intussen smelt je heel langzaam de rest van de boter in een steelpannetje. Gebruik eventueel een vlamverdeler of zet het pannetje boter in een grotere pan met kokend water.
12. Schep de romige snijbiet op en leg hierop een doormidden gesneden kloesse. Hierover giet je ten slotte wat van de gesmolten roomboter; mjom!Eet smakelijk! 🙂
Tip
- Waarschijnlijk houd je net als wij kloesse’s over, want ze zijn best ‘machtig’. We maken expres meer, met de bedoeling de volgende dag gebakken klöße met salade kunnen maken ❯. Eerlijk gezegd vind ik het gebakken ook lekkerder. En jij?