Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Veganistisch, Vleesvervangers, w22
Knapperige tofu met couscoussalade
Zelfs iemand die niet van tofu houdt, die vindt dit recept lekker! Als je geen genetisch gemanipuleerde soja wilt eten, koop dan biologische. Tofu marineren, paneren en frituren is hier helemaal ingeburgerd, maar gister zag ik op Youtube het idee voorbijkomen om de tofu eerst te bevriezen. De tofu krijgt hierdoor een wat kip-achtige structuur. Het is wat extra werk, maar het heeft echt een lekker effect op de structuur.
Ingrediënten voor de knapperige tofu met couscoussalade
Voor 2 personen
Knapperige tofu:
* 1 Blok tofu
* 2 el ketjap
* Snufje nootmuskaatpoeder
* Zwarte peper
* Bloem
* 2 tl Paprikapoeder
* 2 tl Knoflookpoeder
* 2 tl Italiaanse kruiden
* 2 tl Zout
* 2 tl Zwarte peper
* 2 tl Mosterdpoeder
* 1 tl Nootmuskaatpoeder
(Ik heb deze kruiden gebruikt, maar daar kun je lekker mee variëren.)
* Cornflakes
* Kommetje havermelk
* 1 el (appel-)azijn
Couscoussalade:
* 150 gr couscous
* Handje zonnebloempitten
* 1 cm verse gember
* 2 tomaten
* Klein stukje prei
* 1 avocado
* 2 handjes rucola
* Scheutje olijfolie
* Snufje knoflookpoeder
* Citroensap naar smaak
* 1 tl suiker of andere zoetstof
* Versgemalen zwarte peper
* Zout naar smaak
* 2 takjes verse koriander of peterselie
Voorbereiding van de knapperige tofu
1. Als eerste laat je de tofu goed uitlekken. Dan leg je een stoffen servet op een plank, leg de tofu erop, leg er weer een servet op en dan een plank met iets zwaars. Laat dit een nachtje staan en leg het ’s morgens (in de verpakking) in de diepvriezer. Haal het er de volgende ochtend weer uit, laat het ontdooien en pers het vocht er opnieuw uit. Zo… dat was de voorbereiding. Sinds ik dit recept ken, heb ik een paar blokken al klaar liggen in de diepvriezer.
Bereiding van de tofu
Voorbereiding
1. Als eerste laat je de tofu goed uitlekken. Dan leg je een stoffen servet op een plank, leg de tofu erop, leg er weer een servet op en dan een plank met iets zwaars. Laat dit een nachtje staan en leg het ’s morgens (in de verpakking) in de diepvriezer. Haal het er de volgende ochtend weer uit, laat het ontdooien en pers het vocht er opnieuw uit. Zo… dat was de voorbereiding. Sinds ik dit recept ken, heb ik een paar blokken al klaar liggen in de diepvriezer.
2. Voor je begint doe je eerst de havermelk en azijn bij elkaar in een kommetje.
Maak de salade
3. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak.
4. Schil en rasp de gember en rooster intussen de zonnebloempitten tot de net bruin beginnen te kleuren.
5. Was en snijd de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het in kleine stukjes.
6. Snijd een centimeter of 4 van de prei heel fijn.
7. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en snijd blokjes van de rest.
8. Meng couscous en de rest door elkaar en breng op smaak met knoflookpoeder, citroensap, zoetstof peper en zout.
9. Hak de koriander grof en verdeel dat bovenop de salade.
Maak de tofu
3. Doe de ketjap en de kruiden in een ruime kom en roer dat door elkaar. Trek de tofu in hapklare stukken en roer die voorzichtig door de marinade.
4. Doe de bloem in een ruime kom en roer de kruiden er goed door.
5. Laat de stukken tofu wat uitlekken in je hand en leg ze in de bloem. Leg er bij elke toevoeging alvast wat bloem op. Als alles erin ligt roer je alles voorzichtig door zodat elk stuk goed bedekt is.
6. Zet de frituur of oliepan aan. Maak de cornflakes kleiner (fijn of grof, maar net wat je lekker vindt) met een deegroller (of de oliefles). Roer dit door een beetje van de bloem.
7. Als het goed is, is de havermelk nu wat lobbig. Pak een stuk tofu, doop dat in de havermelk en rol het daarna door de bloem met cornflakes. Leg even apart of frituur het direct als de olie al heet is.
Dikke mjom! 😋