Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Vleesvervangers, W12
Knödel (knoedel) van aardappel met gerookte prei van Didi
Ingrediënten knödel (knoedel) van aardappel met gerookte prei van Didi
Voor 2 personen
Ca. 500 gr aardappelen
100 gr bloem
1 ei
100 ml melk
100 gr roomboter
zout, peper, nootmuskaat
Ca. 400 gr prei
beetje olie om te bakken
1 dikke ui
1 teentje knoflook
100 ml room of melk
1 el gerookte paprikapoeder (sweet)
Zout en peper
Vleesvervanger naar smaak (schnitzel)
Bereiding van de knödel
1. Kook de aardappelen met schil in zoutwater gaar en laat ze afkoelen. Tip: kook een paar extra voor morgen ❯
2. Stamp deze met de stamper goed fijn en voeg de melk, ei, bloem en ca. 25 gr van de boter toe.
3. Voeg zout en peper toe en meng het geheel goed door.
4. Kneed het tot een deeg en maak er een rol van (ca. 6 cm in diameter). Is het nog te zacht, voeg dan iets meer bloem toe. Het moet best stevig aanvoelen.
5. Snijd ze ernaar in stukken een rol ze tot ballen.
6. Breng nogmaals zoutwater aan de kook en laat de ballen 20 minuten koken tot ze boven komen drijven.
7. Smelt de rest van de boter in een pan en voeg hier ook nog wat zout toe.
8. Als alles klaar is serveer je de gesmolten boter als jus bij de knödel.
Bereiding van de prei
1. Snipper de ui, knoflook en de prei fijn.
2. Verhit de olie en fruit de ui eerst wat glazig.
3. Voeg nu de prei en de knoflook toe en bak deze mee tot de prei bijna gaar is.
4. Voeg nu de room en paprikapoeder toe en laat het op een klein vuurtje ca. 5-10 minuten sudderen.
5. Breng op smaak met zout en peper.