DIY, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, w46
Knolraapjes stoof met aardpeer en home made tofuburger – Vegan
Knolraapjes, ook meiraapjes of herfstraapjes genoemd vind ik verrukkelijk! Ze smaken zoetig. Een ‘vergeten groente’ die boordevol vitamine C zit, handig in de herfst met al die snotterende mensen om je heen 🙂 De Romeinen gaven het aan hun dieren en knolraapjes worden nog steeds als veevoer gebruikt 🙂 Maar… als ik ze kan kopen, eet ik ze ook graag! Aardperen zijn net zo verrukkelijk en smaken ook zoet. Vroeger ‘voer voor de armen’ tegenwoordig in ‘luxe’ restaurants op het menu.
Ingrediënten knolraapjes stoof met aardpeer en home made tofuburger
Voor 2 personen
Knolraapjes stoof
* 500gr knolraapjes
* 5 aardperen (of aardappelen)
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* 2 el plantaardige bouillon
* Citroenschil of sap en een snufje suiker
* Plantaardige room
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
* Paar bladeren snijbiet (of sla)
Home made tofuburger
* Half blok tofu
* 1 uitje
* 1 teentje knoflook
* Ca. 3 el havermout
* 1 el tomatenpuree
* Beetje bloem
* Scheutje tamari (of ketjap)
* Snufje (gerookte) paprikapoeder
* Vers geraspte nootmuskaat
* Ca. 1 tl. Provençaalse kruiden
* 3 zongedroogde tomaten
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Voorbereiding van de knolraapjes stoof met aardpeer
1. Eerst was en eventueel schil je de knolraapjes. Daarna snijd je ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
2. Vervolgens schrob je de aardperen goed schoon, eventueel schrap je het schilletje eraf. Snijd ze daarna in iets dikkere plakjes. (en snoep wat rauwe aardpeer: nog gezonder dan gekookt!)
3. Dan schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in plakjes.
4. Tik ten slotte met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
5. Laat dan een brede pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui tot het wat bruinig wordt, ze worden dan zoetig.
6. Intussen rasp je voor de tofuburger (een stukje) ui en knoflook in een hoge, smalle kom waar alles inpast voor de tofuburger.
7. Als de uitjes wat bruin worden, roerbak je er de knolraapjes door, evenals de aardpeer en knoflook door.
8. Strooi er iets later de bouillonpoeder over, net als de citroenschil. Giet er dan een klein beetje water bij, een half kopje ongeveer. Laat dit met de deksel op de pan nog 10 minuten stoven of tot je er gemakkelijk met een vork door prikt.
9. Intussen ga je verder met de burger. Eerst snijd je de tomaten wat kleiner en doe dat evenals alle andere ingrediënten bij de geraspte ui. Maal het ten slotte met de staafmixer tot één massa.
10. Laat dan een koekenpan heet worden en verhit een scheut olie. Terwijl dat heet wordt maak je kleine burgers met je handen en leg ze op een beetje bloem.
Zet de warmtebron dan iets lager en bak de tofu burgers mooi bruin.
11. Was de snijbiet en droog de bladeren goed af. De stelen doe ik bij de stoofpot. Rol de bladeren op, dat snijd wat makkelijker, en snijd ze vervolgens heel fijn.
12. Roer nog een scheutje room door de stoof en breng het op smaak met peper en zout.
13. Leg de snijbiet op de borden, leg de stoof er bovenop en ten slotte de burger ernaast.
Eet smakelijk 🙂