Basisgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, Vleesvervangers, Voedselverspilling
Koelkast leeg nasi
Ingrediënten koelkast leeg nasi
voor 2 personen
Rijst
(Restjes groente) ik had een stuk spitskool, paprika, 1 prei en een paar gare sperzieboontjes over
1 grote ui
Restje speckjes
3 tenen knoflook
1 maggi blokje
Verse zwarte peper
ca. 2 cm verse gember
ca. 1 el zoete ketjap
ca. 2 el zoute ketjap
Goede hand peterselie
Eventueel sambal
Komkommer
Gefrituurde uitjes
Zilveruitjes of augurk
Bereiding van de koelkast leeg nasi
Als je met 2 personen eet, hou je soms wel wat groente ‘over’, omdat bijvoorbeeld de spitskool groot uitgevallen is. Dit is een handig gerecht om de restjes op te ruimen.
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Ik kook vaak voor 2 dagen rijst, waarvan ik de tweede keer bijvoorbeeld koelkast leeg nasi maak. Deze week kun je extra rijst koken voor de lasagne van rijst met bloemkool.
2. Was de spitskool en paprika en snijd deze in dunne reepjes. Breng wat water aan de kook en blancheer de spitskool. Laat het goed uitlekken.
3. Verwijder de bruine stukken van de prei bladeren, haal de onderkant weg, snijd de prei in de lengte doormidden en was het zand goed weg. Hierna snijd je de prei in heel dunne plakjes.
4. Schil, was en snipper de beide uien.
5. Tik met iets zwaars op de knoflooktenen, schil ze, spoel ze even af, snijd de onderkant eraf en snijd ze in stukjes.
6. Schil de gember en snipper heel fijn.
7. Verhit de olie, verlaag de temperatuur en bak de speckjes even aan en daarna de de uitjes, paprika en prei mee bakken tot ze zachter zijn.
8. Doe de spitskool erbij en de sperzieboontjes, de knoflook, het maggi blokje, sambal, gember en bak het even mee.
9. Maak de rijst los met een vork en roer beetje bij beetje door de groente. Roer er daarna beetje voor beetje de ketjap erdoor zodat de rijst er gelijkmatig door bedekt wordt en serveer met de sambal, komkommer, uitjes en zilveruitjes.
Eet smakelijk 🙂