Bijgerecht, Eenpansgerecht / stamppot, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Lente, Noten, Ovengerechten, Salades, Veganistisch, w21
Koolraap 2 in 1 recept + Zaterdag Hap
Heerlijk dat we weer buiten kunnen eten!
Uit de tuin eten; ik maak vandaag iets met bloemen op m’n bord. Die heeft niet iedereen op het balkon staan 😉 maar buiten kun je heel veel vinden. Pas wel op dat er geen honden lopen en dat er geen gif gespoten wordt.
Ingrediënten Koolraap 2 in 1 recept + Zaterdag Hap
Voor 2 personen
Recept koolraap uit de oven
* 1 dikke koolraap
* 2 dikke uien
* 2 handen pompoenpitten
* 1 tl Herbes de Provence
* Ca. 6 el maïzena * Ca. 6 el water
* Wat extra vierge olijfolie
Recept Bloemen op je bord
* Sla
* 1 kleine witlof
* 1 peer
* Vergeet-me-nietje
* Paardebloemblaadjes
* Viooltjes
* Beetje bieslook
* Appelbloesem
* Paar blaadjes daslook
* Paar takjes Pimpernel
* Beetje tijm
* Beetje hysop
Recept dressing
* 1 rode paprika
* Handje hazelnoten
* Handje walnoten
* En pompoenpitten
* Scheut extra vierge olijfolie
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch of Himalaya zout
* 1 tl rietsuiker
* Citroensap
Dag 2 – Gebakken koolraap
* Bakolie of frituurvet
* Bakje cottage cheese
* Dikke tl mosterd
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Rauwkost
Dag 1 – Koolraap pannenkoek uit de oven met eetbare bloemen salade – vegan
Bereiding koolraap uit de oven
1. Als eerste schil je de koolraap. Snijd daarvoor eerst de koolraap doormidden en leg de helften met het snijvlak op de plank. Dan snijd je het harde deel aan de zijkanten weg. Verwijder dan de schil; ik ‘fileer’ van bovenkant-midden naar de plank toe. Schil ook het ‘harde deel onder de schil weg, tot het vruchtvlees.
2. Dan schil, was en snijd je de uien door de helft en dan in plakjes.
3. Daarna verwarm je de oven voor op 200°C. Laat vervolgens een pan heet worden en verhit de olie. Zet de warmtebron lager en fruit de ui.
4. Rasp dan je de koolraap fijn. Als je dat net als ik met de hand doet, snijd de helften dan door 3-en of 4-ren. (Zet dan de oven ook later aan) Doe de geraspte koolraap sliertjes in een grote kom.
5. Zijn de uien eerder klaar dan jij met raspen, zet de warmtebron dan uit.
6. Voeg Herbes de Provence toe, de uien en verder (flink) wat peper, wat zout en de pompoenpitten.
7. Roer dan in een kopje de maïzena met water tot een papje en vermeng dat met de koolraap-slierten.
8. Vet vervolgens een lage ovenschaal licht in of gebruik bakpapier. Stort hierop ongeveer de helft van het koolraap mengsel en stamp dat goed aan tot een compacte laag van ongeveer 2 – 3 centimeter dik. Vet de bovenkant in met dun olie en zet het 20 minuten in de oven. Bewaar de rest afgesloten in de koelkast voor morgen of bak alles in één keer.
Bereiding bloemen op je bord
9. Intussen ga je verder met de Bloemen op je bord. Daarvoor was je eerst de sla. Snijd die daarna eventueel, afhankelijk van je slasoort, in reepjes. Schil die op de borden.
10. Was de witlof, snijd die door de helft en verwijder dan de harde binnenkant als je niet van bitter houdt. Daarna snijd je de witlof in fijne reepjes. Strooi die over de sla.
11. Was dan ook de paardebloemblaadjes, bieslook, daslook, pimpernel, tijm en hysop. Dep ze droog op een schone (thee)doek. Verdeel je wildpluk in 2 delen en scheur de blaadje klein boven de sla op de twee borden.
Bereiding van de dressing
12. Dan ga je verder met de dressing. Daarvoor doe je eerst de citroensap, peper en zout en rietsuiker in een kom en meng dat met een garde goed door elkaar. Als het mooi gemengd is, voeg je druppelsgewijs de olie toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Proef of je nog iets aan smaak moet toevoegen.
13. Vervolgens was je de paprika. Verwijder dan de zaadlijsten en snijd de paprika daarna in kleine blokjes. Roer dat door de dressing.
14. Breek de walnoten kleiner en roer ze door de dressing, de hazelnoten en pompoenpitten ook.
Samen
15. Schil eventueel de peer en snijd die door de helft. Verwijder dan het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Strooi deze uit boven de sla.
16. Haal dan de koolraap pannenkoek uit de oven en snijd die vervolgens in kwarten. Leg ze op het bord.
17. Leg ‘aan de voet van de sla’ – randje koolraap pannenkoek een randje van de dressing.
18. Tenslotte strooi je de bloemetjes erover.
Eet smakelijk!
Dag 2 – Zaterdag hap recept koolraap
1. Maak een rauwkost en daarna een simpele dipsaus. Meng hiervoor de cottage cheese, mosterd, peper en een snufje zout.
2. Laat daarna een pan heet worden en verhit daarin een goed laagje bakolie. Zet de warmtebron lager en bak hierin ‘hoopjes’ van het koolraap mengsel. Ik pak een ‘hapje’ uit het mengsel met 2 grote lepels en druk het in de pan even goed tegen elkaar aan. Bak beide zijden mooi bruin.
3. Sausje en rauwkost erbij, dikke mjom!
Héérlijk met allerlei soorten (kruiden) sausjes.
Eet smakelijk 🙂