Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch
Koolraap met saus, gebakken aardappelen en rookkaas
Ingrediënten koolraap met saus, gebakken aardappelen en rookkaas
Voor 3 a 4 personen
* 1 middelgrote koolraap
* Aardappelen
* Bak olie
* Griekse gerookte kaas (Saganaki Metsobitiko)
Witte saus
* 25 gram boter
* 1 dikke el bloem
* 1 scheutje melk
Vers geraspte nootmuskaat
Een heel eenvoudig recept en toch zó lekker met de ‘vergeten groente’ koolraap. Inclusief recept van ‘een wit sausje met nootmuskaat van oma’. Héérlijk met de gerookte smaak van de kaas!
Bereiding van de koolraap met saus, gebakken aardappelen en rookkaas
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze dan in gelijke, kleine stukken. Kook ze vervolgens in ca. 5 minuten bijna gaar.
2. Daarna snijd je de koolraap in plakken en schil de plakken koolraap dan. Schil een beetje dik tot je bij het zachtere vruchtvlees komt. Spoel, als dat nodig is, de plakken snel af zodat er zo weinig mogelijk vitamines verloren gaan. De plakken snijd je daarna in blokjes. Kook de blokjes koolraap in ongeveer 20 minuten gaar in ruim water met een beetje zout, ong. 20 minuten.
3. Intussen maak je het bloempapje. Daarvoor smelt je eerst de boter in een steelpannetje. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem rustig toe terwijl je langzaam roert. Dan giet je er een scheutje melk bij en klop dat met de garde tot het een dik papje is. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes in komen.
4. Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.
5. Intussen laat je een koekenpan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie. Zet de warmtebron iets lager en bak de aardappel blokjes. Schep je af en toe om zodat alle kanten mooi bruin worden.
6. Als de aardappelen een mooi kleurtje krijgen en de koolraap praktisch gaar is, bak je twee plakken kaas mee met de aardappelen.
7. Giet daarna de blokjes koolraap af. Voeg dan nog een beetje van het vocht bij de saus, goed kloppen met de garde tegen klontjes. Rasp ten slotte versgemalen nootmuskaat over de saus.
Eet smakelijk 🙂
Tip
Kook wat extra aardappelen voor dit gerecht ❯ Dat scheelt weer wat energie en ben je snel klaar met koken.