Kruiden, TijdelijkOpHome, Wist je dat
Koriander, duizelkruid, wantsenkruid, ketoembar of coander
Koriander; you either love it or hate it
We kennen koriander vooral van ‘buitenlandse keukens’. Het lijkt wel of het kruid nog niet zo lang geleden in Nederland werd geïntroduceerd, maar dat is niet zo. Ook vroeger werd het veel gebruikt, zoals in bijvoorbeeld koekkruiden.
Koriander wordt overigens al meer dan 3000 jaar gebruikt. De zaden werden o.a. in Egyptische graven gevonden.
Zowel de blaadjes als het zaad worden bijna overal koriander genoemd. Maar in Amerika noemen ze het blad ‘cilantro’ en het zaad ‘coriander’.
Hoe smaakt het
Koriander heeft een aparte smaak: you either love it or hate it. Op Wikipedia las ik dat “..het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt”.
Vroegah verafschuwde ik de verse blaadjes, maar toen ik het een paar jaar later weer eens probeerde vond ik héérlijk! Er is overigens een groot verschil in smaak tussen de blaadjes en de ‘zaadjes’, die eruit zien als kleine bruine bolletjes.
Wat is eetbaar van de plant
Alles van de plant is eetbaar. De verse bladeren, de steel, bloemen en de gedroogde zaadjes (bolletjes). Die bolletjes zijn overigens vruchtjes, geen zaden, maar we zeggen wel korianderzaad.
Ik raad je aan geen poeder, maar die bolletjes te kopen. En omdat koriander gemakkelijk in de tuin of pot te kweken is, kun je je eigen ‘zaadjes’ oogsten, dan is het zo vers mogelijk.
Dat korianderzaad kun je dan zelf tot poeder malen in de vijzel, al was het alleen maar om de heerlijke zoete geur. Maar de smaak is vanzelfsprekend ook intenser.
Koriander vervangen
Het blad is eigenlijk onvervangbaar, maar mocht je het niet in huis hebben, of de smaak afschuwelijk vinden, dan kun je het vervangen door peterselie. Het blad van peterselie heeft overigens bijna dezelfde vorm als dat van koriander. De kruiden zijn ook ‘familie’.
Korianderzaad zou je kunnen vervangen door karwij.
Het kruid met vele namen
De naam is een afgeleide van het Griekse woord voor wandluis ‘koris’.
Maar er zijn veel namen, bijvoorbeeld: Chinese Peterselie, duizelzaad, colander, colejande, koliander, snies, stinkdille, wantsendille of wrattendille.
Veel van die namen klinken niet echt aantrekkelijk 🙂 Het schijnt dat ‘wantsenkruid’ is ontstaan omdat het in het begin in de geurontwikkeling doet denken aan de lucht die wantsen verspreiden, mjom 😉
Zelf kweken
Koriander wordt in het begin van de lente gezaaid en moet daarna goed vochtig gehouden worden tot de zaden ontkiemen. Dat duurt ongeveer 3 weken. Zaai het als de grond warmer wordt. Het heeft veel zon nodig en een beschutte plek in de tuin. Zoek ook direct een goede plek, want de plant houdt niet van verpoten. Ook niet van venkel, dus beter niet daarnaast zaaien.
De plant groeit het best in droge, kalkhoudende en humusrijke grond en moet na het kiemen regelmatig bemest worden met bijvoorbeeld gedroogde koeienmestkorrels.
Ook moet je de worteltjes regelmatig ‘pesten’ door de aarde eromheen los te woelen, daardoor groeit de plant beter.
Er bestaan verschillende vormen van koriander met iets afwijkende smaken. Zoals bijvoorbeeld de Mexicaanse koriander die stevige, gekartelde, lange bladeren heeft. Deze bladeren kun je gewoon meekoken i.t.t. die in Nederland algemeen bekend is.
Als je koriander voor het zaad kweekt, kun je de plant beter in de volle grond zetten. Anders kan het ook in een pot. Je kunt hiervoor het best speciaal daarvoor gekweekt zaad kopen. Als het zaad begint te vormen, bind dan de stelen, anders knakken ze gemakkelijk.