Aardappelgerechten, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Ovengerechten, Peulvruchten, w41
Krokante sperziebonen met gebakken ei en aardappelen
Dit krokante sperziebonen recept zag ik eens en vond het er zo feestelijk uitzien, dus dat heb ik nagemaakt. Sindsdien is het een favoriet gerecht. Best een bewerkelijk recept want de sperzieboontjes worden ‘gepaneerd’. Desondanks staat dit gerecht na (iets meer dan) een half uur op tafel. Sperziebonen zijn officieel overigens peulvruchten, al noemen we het groente. Sperziebonen moet je altijd even koken/ verhitten boven 75°C, zodat het gif fytohemagglutinine (PHA) eruit kookt. Kook eerst het water voor je de bonen erin legt.
Ingrediënten krokante sperziebonen met gebakken ei en aardappelen
Voor 2 personen
Krokante sperziebonen en aardappelen
* 2 dikke handen sperziebonen (koop meer als je ook de fusilli met sperziebonen gaat maken deze week ❯)
* Handje bloem
* 1 teentje knoflook
* Mespuntje (cayenne)peper
* 1 tl paprikapoeder
* 1 ei
* Vers geraspte nootmuskaat
* Scheutje (Plantaardige) melk
* Oud brood kruimels ❯
* Olie om te bakken
Aardappelen
* Aardappelen naar behoefte
* (Plantaardige) boter
* Bosje bieslook
Gebakken ei
* Restant van het ei
* Knoflook stukjes
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Bereiding van de krokante sperziebonen
1. Eerst was je de sperziebonen waarna je ze dopt. Intussen breng je een beetje water aan de kook en stoom/ kook de gedopte sperziebonen een minuut of 4 zodat de rauwheid eraf is.
2. Zet dan de oven op voorverwarmen.
3. Vervolgens pak je drie schalen/ brede kommen.
4. Giet de sperziebonen af en leg ze op een schone theedoek om te drogen.
5. In één schaal doe je de bloem. Tik daarna met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Snijd de knoflook heel fijn waarna je dat aan de bloem toevoegt, evenals de cayennepeper en paprikapoeder.
6. Klop dan het ei los met wat nootmuskaat en melk en giet dat in een brede kom (of schaal).
7. Op de derde schaal leg je zo fijn mogelijk gestampte broodkruimels. Ik doe het in een koffiemolen die omgedoopt is tot ‘brood/havermout maler’, maar een fles of deegroller doet het ook goed.
8. Daarna vet je een ovenschaal in en ga je ‘paneren’. Hiervoor pak je een handje bonen en rol die (met je handen) door de bloem. Vervolgens door het ei en tenslotte door de broodkruimels. Zorg dat je de bonen bij elke handeling zoveel mogelijk bedekt, omdat er tijdens het bakken best wat afvalt. Als een portie klaar is schik je die voorzichtig in de ovenschaal. Zet het daarna 10 tot 15 minuten in de oven op 200°C.
Bereiding van de aardappelen
9. Intussen ontpit, schil en was je de aardappelen. Snijd ze in de lengte een stuk in en stoom/ kook de aardappelen gaar.
10. Was de bieslook en sla het droog.
Bereiding van het ei
11. Ja… ik vind het dan weer zonde om dat ei maar weg te gooien, daar heeft een kip ook haar best op gedaan. Daarom doe ik de bloem door de zeef, zo blijft de knoflook daar in hangen en dit doe ik bij het ei, evenals peper en zout.
Afronden
12. Vlak voor de sperziebonen en aardappelen gaar zijn bak je een dun eitje.
13. Haal intussen de krokante sperziebonen uit de oven en schep die er voorzichtig uit.
14. Doe een mini klontje boter in de open gevouwen aardappel en knip daar tenslotte de bieslook over.
Eet smakelijk 🙂