Wist je dat
Kun je de schil eten van bespoten groente en fruit
Fruit met schil en al opeten
Bespoten schil: gezond of niet?
Niets gezonder dan een appel met schil en al opeten. En dat geldt natuurlijk voor al het fruit en groente waarvan je de schil kunt eten.
In de schil en net onder de schil zitten namelijk de meeste vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarom zou het jammer zijn de schil weg te gooien.
Maar kan dat nou?
Kun je schil eten van bespoten groente en fruit?
Meststoffen en pesticiden
Op groente en fruit zitten resten van bestrijdingsmiddelen.
Die zijn er niet echt af te wassen omdat ze niet in water oplosbaar zijn.
Logisch, want anders zou de boer na elke regenbui weer RoundUp of dergelijke bestrijdingsmiddelen moeten spuiten.
Bestrijdingsmiddelen schadelijk voor gezondheid?
De meeste pesticiden gaan dus de plant in. Schillen heeft daarom eigenlijk helemaal geen zin.
Om het risico voor de gezondheid tot een minimum te beperken, wordt groente en fruit onderzocht op restanten.
De EU bepaald welke bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en hoeveel. De EFSA controleert en houdt regelmatig steekproeven. Bovendien zijn er gerichte controles naar verdachte producten.
Daarnaast controleert in Nederland de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ons voedsel.
Binnen maximale residu limiet
Daaruit blijkt dat ca. 97% van in Nederland verkocht groente en fruit een restant bevat dat binnen de wettelijke norm van het maximale residu limiet (MRL) valt.
In Nederlandse groente en fruit is dat percentage lager dan in sommige buitenlandse. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat het, volgens deze controleurs, niet schadelijk is voor de gezondheid.
De grens ligt overigens veel hoger dan volgens dezelfde autoriteiten daadwerkelijk gezondheidsgevaar oplevert.
Bio-logisch
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die biologische producten eten ook daadwerkelijk minder pesticiden in hun lichaam hebben. En geen klein verschil; maar liefst 65% minder pesticiden.
Is biologisch eten dus gezonder?
De wetenschappers van bovenstaand onderzoek vinden de huidige richtlijnen in elk geval te soepel omdat de risico’s nog niet goed in beeld zijn.
Biologisch eten is niet onbespoten
De bestrijdingsmiddelen in de biologische landbouw zijn niet chemisch gemaakt. Al zegt dat niets ‘natuurlijk’. Een biologisch product kan hartstikke dodelijk zijn.
Het belangrijke verschil is dat biologische pesticiden véél sneller afbreken en daarom beter zijn voor de natuur.
Is biologisch dus logisch?
Wat is logisch? Uit een canadees onderzoek bleek namelijk, dat een chemische pesticide om bladluis te doden effectiever bleek dan biologische.
Van de laatste moest meer gebruikt worden en was daardoor schadelijker voor het milieu.
Biomelk zorgt voor meer milieuvervuiling, maar is beter voor koeien en kalveren. Wat vind jij logisch?
Is biologisch dan gezonder?
Dat is ook maar weer hoe je het bekijkt. Als je kijkt naar vitamines en mineralen lijken er niet veel verschillen te zijn. Zolang genetisch gemodificeerd voedsel hier verboden is, blijft het genetisch materiaal tussen biologisch en regulier gelijk.
Maar zoals ik begon; mensen die niet biologisch eten, hebben meer pesticiden in hun urine. Waarvan sommigen al bij lage concentraties heel schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker voor kinderen in de groei.
Conclusie: kun je de schil eten of niet?
Schil je wel of niet je bespoten groente en fruit?
Helaas heb ik hét antwoord niet. Door niet te schillen eet je in elk geval meer vitamines e.d. en verminder je voedselafval. Met bovenstaande informatie hoop ik de keuze van wel of niet biologisch wat gemakkelijker te maken.