Basisgerechten, Bijgerecht, Kerst, Natalia, w49
Kutia of Kutya – origineel Oekraïens recept
Het traditionele verhaal achter Kutia
Kutia of Kutya is een ceremonieel graangerecht met vruchten jus die doet denken aan ‘limonade compote’. Dit gerecht wordt traditioneel gegeten tijdens de kerstavondmaaltijd (Svyata vecherya) door oosters-orthodoxse en Byzantijnse katholieke christenen in Oekraïne. Dit ritueel stamt uit ongeveer 2200 v. Chr. Voordat de maaltijd begint, wordt de kutia onder de belangrijkste iconen in huis geplaatst. De kutia blijft daar staan van Rizdvo (Kerstmis) tot Nieuwjaar (14 januari).
Een ander oud gebruik is dat kinderen het gerecht naar hun grootouders brengen. Na het diner blijft de kutia de hele nacht op tafel liggen met lepels voor de overleden voorouders, “zodat familieleden kunnen eten en niet boos op worden.”
Het religieuze karakter van het gerecht wordt benadrukt doordat het hoofd van het gezin met een lepel kutia de tuin ingaat en de winterkou drie keer uitnodigt om deel te nemen aan het diner met de volgende woorden: “Vorst, vorst, kom naar ons om kutia te eten, en als je niet komt, kom dan niet voor de rogge, tarwe en andere gewassen.”
Kutia is het eerste van de twaalf gerechten dat wordt gegeten op Svyata vecherya. Het hoofd van de familie neemt de eerste lepel van de kutia, houdt deze omhoog en roept de zielen van overleden familieleden op om zich deze avond bij hen te voegen. Hij neemt een hapje van de kutia en gooit de rest van de lepel naar het plafond. De hoeveelheid graankorrels die er aan het plafond blijven kleven, symboliseren het aantal zwermen bijen en kalveren in komende jaar. Het aantal maanzaden aan het plafond symboliseren het aantal eieren dat elke kip legt het komende jaar.
Alle aanwezigen eten een lepel kutia, waarna de overige gerechten naar buiten worden gebracht en opgegeten. Info van Wikipedia.
Deze tradities gaan helaas verloren.
Ingrediënten
Voor 2 personen
Kutia
* 3/4 cup voorgekookte tarwekorrels (Gerst, spelt)
* Handje walnoten
* 4 el maanzaad
* 2 el honing
Vruchten jus
* 1 appel
* 10 rozijnen
* 5 abrikozen
* 5 veenbessen
* warm water
* 4 dessertlepels honing of suiker
De voorbereiding
1. Was de tarwekorrels eerst en kook ze daarna volgens gebruiksaanwijzing.
2. Snijd het klokhuis uit de appel, laat de schil zitten. Spoel het andere fruit even af. Schenk er warm water over tot het ruim onder water staat en breng dat aan de kook.
3. Voeg 4 dessertlepels suiker toe en laat dit zeker 10 minuten zachtjes op smaak trekken.
4. Hak intussen de walnoten fijn.
5. Als de tarwe gaar is roer je er de honing, walnoten, maanzaad een 5 el van de vruchten jus door.
6. Serveer de rest van de vruchten jus apart.
Eet smakelijk en fijne feestdagen gewenst,
Natalia
Alle Kerst recepten van Natalia