Hoofdgerechten vegetarisch, Paddenstoelen, Pasta, Peulvruchten, Veganistisch, w26
Bami met shiitake – Vegan
Ingrediënten bami met shiitake
voor 2 personen
* 1 bak shiitake
* Snufje uienpoeder, nootmuskaat, foelie, zout, vers gemalen zwarte peper
* Olie om in te bakken
* Bami
* 2 dikke handen Sugar snaps
* 1 dikke peen
* 1 ui
* Dikke teen knoflook
* 2 el ketjap
* 1 el soja saus
* 1 el olie om in te bakken
* Versgemalen zwarte en chilipeper en zout naar smaak
* Sambal naar smaak
* 1 el sesam olie
Bereiding van de bami
1. Als eerste breng je water voor de bami en de groenten aan de kook.
2. Dan roer je de snufjes kruiden op een bord door elkaar en vervolgens scheur de shiitake’s.
3. Daarna was je de sugar snaps en de peen. Verwijder dan de eventuele draden en topjes van de sugar snaps.
4. Schil vervolgens de wortel, snijd die door de helft en dan in smalle plakjes.
5. Daarna schil en was je de ui en snijd de ui in ringen.
6. Breng water aan de kook in een pannetje voor de groente. Kook dan de bami volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. Kook ook de sugar snaps en peen een minuut of 5 tot 10, afhankelijk van hoe gaar je ze wilt.
Bereiding van de shiitake
7. Terwijl dat opstaat verhit je flink wat olie voor de shiitake. Doe in per portie wat paddestoelen in de pan, die zo heet is dat de paddestoelen bijna frituren. Want als je teveel tegelijk doet, koelt het vet teveel af. Bak ze knapperig en roer ze door de kruiden op het bord en laat ze afkoelen.
8. Bak in hetzelfde vet op een lager vuur in een minuut of 3 de ui goud geel. Fruit even later ook de knoflook even mee en zet de warmtebron dan uit.
9. Giet intussen de groenten af.
10. Verwarm vervolgens in een (koeken)pan de olie. Bak de sugar snaps en peen en voeg na een minuut of 3 roeren het uimengsel toe. Roer het erdoor en voeg dan verder nog de ketjap, soja, pepers en sambal toe.
11. Giet de bami af, schep de sesamolie erdoor. Daarna schep je beetje voor beetje de bami door de groenten.
12. Schep de bami op je bord en de shiitake erover. Garneer ten slotte met bijvoorbeeld gefrituurde uitjes, zilveruitjes, sambal en chutney.
Eet smakelijk 🙂