Aardappelgerechten, Brunch, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Soep, Veganistisch
Maaltijd wortelsoep
Ingrediënten maaltijd wortelsoep
voor 2 personen
ca. 200 gr aardappelen
1 bos worteltjes
Olie
Verse rode peper of chilipoeder
1 dikke ui
2 tenen knoflook
2 a 3 cm verse gember
200 gr geroosterde pinda’s
1 steranijs
1 laurierblad
1 el tomatenpuree
4 kruidnagels
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl korianderpoeder
0,5 tl Cylon kaneelpoeder
0,5 tl cardamonpoeder
Snufje zout
Ca. 3 el kokoscrème (Santen)
Ca. 3 dl water
2 el palmsuiker
2 el zoete ketjap
1 el citroensap
Bereiding van de maaltijd wortelsoep
1. Schil, ontpit, was de aardappelen en snijd ze in blokjes.
2. Dan schil en was je de worteltjes en snijd ze in blokjes.
3. Was en haal de zaadlijsten uit de peper en snijd heel fijn. Pas op het vocht, niet in je ogen wrijven 😉
4. Schil en was de uien en snijd ze in plakjes.
5. Tik met iets zwaars op de knoflooktenen, schil ze, spoel ze even af, snijd de onderkant eraf en snijd ze in stukjes.
6. Daarna haal je de schil van de gember en snijd deze heel fijn.
7. Maak de pinda’s fijner met de keukenmachine. Ik stamp er gewoon met iets zwaars op 😉 werkt ook en je hebt minder afwas (en scheelt weer wat water en afwasmiddel).
8. Verhit in een hoge pan met een dikke bodem de olie en bak de aardappel, wortelen en ui even aan.
9. Voeg de rode peper, knoflook, gember, pinda’s, steranijs toe, goed roeren. Zet het vuur lager en roer de tomatenpuree erdoor. Weer even meebakken.
10. Roer de nootmuskaat, komijnpoeder, korianderpoeder, kaneelpoeder en cardamonpoeder door het mengsel.
11. Dan kan het water erbij tot alles ca 2 cm onder water staat, breng het met de deksel op de pan snel aan de kook. Prik de kruidnagels in het laurierblad en doe die in de soeppan samen met de santen.
12. Doe de suiker en ketjap erbij, roer het er goed door en laat het ca 10 minuten zachtjes koken tot de wortelen en aardappelen gaar zijn.
13. Haal het laurierblad met de kruidnagels en de steranijs eruit. Voeg het citroensap toe en maal alles met de staafmixer, pas op voor heet spattende soep. Proef of er nog wat zout of citroensap bij moet.
Eet smakelijk 🙂