Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, w49
Spinazie pastinaak stamppot met mungbonen burgers – Vegan
Zelf je burgers maken is wel zo lekker en gezond. Deze keer van mungbonen (mung dal, mungbean of katjang idjoe).
Mungbonen zijn het zaad waar taugé uit gekweekt wordt. Heel gezonde boontjes en makkelijk verteerbaar. Laat mungbonen zo lang mogelijk weken, want door de ontkieming wordt de voedingswaarde nog groter. Spoel ze tussendoor onder stromend water en week ze daarna weer in vers water. Na 2 dagen komen er piepkleine worteltjes uit. Het is dus helemaal niet erg als je ze in de week zet en ’s avonds toch iets anders gaat eten, dat komt de voedingswaarde alleen maar ten goede.
Ingrediënten spinazie pastinaak stamppot met mungbonen burgers
Voor 2 personen
Mungbonen burgers recept
* Ca. 4 handen gedroogde mungbonen
* Een grote gare aardappel (of havermout)
* 1 uitje
* ½ duim verse gember
* 1 knoflookteentje
* ca. halve tl paprikapoeder
* Dikke snuf korianderpoeder
* ca. 1 tl vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Spinazie pastinaak stamppot
* 600 gr spinazie
* 5 á 6 pastinaken
* 1 appel
* Vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen zwarte peper
* Himalaya zout
Voorbereiding van de mungbonen burgers
1. Als eerste zet je de avond ervoor of ’s morgens de mungbonen in de week. Spoel ze ’s morgens even schoon en week ze opnieuw in vers water.
2. Als je je maaltijd gaat koken, spoel je de bonen nog eens. Verwijder een deel van de groene vliesjes, maar ze zitten vol vezels dus ik verwijder niet alles. Zet ze daarna op met ruim water en kook ze ongeveer 15 tot 25 minuten gaar.
Bereiding van de spinazie pastinaak stamppot
3. Intussen was je de pastinaak en snijd die in gelijke stukken die je vervolgens in weinig water gaar kookt. Omdat ik bio eet, schil ik ze niet. Als je niet van velletjes houdt, kun je ze tijdens het stampen makkelijk verwijderen.
4. Snijd daarna een de spinazie kleiner.
Verder met de mungbonen burgers
5. Terwijl de pastinaak opstaat, doe je alvast de aardappel in stukjes in een kom.
6. Daarna schil, was en snipper je de ui heel fijn, net als de gember. Doe het bij de aardappel.
7. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn. Doe dat ook bij de aardappel evenals het paprikapoeder, korianderpoeder, de nootmuskaat, peper en zout
8. Wanneer de mungbonen gaar zijn, giet je ze af in een zeef en doe die er ook bij. Maal dit fijn tot een (plakkerige) massa.
9. Strooi wat bloem op je aanrecht en je hand. Pak met een lepel een schep van de mungbonenmassa, bloem ook je andere hand en maak er burgertjes van.
10. Intussen laat je een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron lager en bak daarin de mungbonen mooi bruin.
Verder met de spinazie pastinaak stamppot
11. Terwijl dat bakt, stamp je de pastinaak. Je zult zien dat de schillen in de stamper blijven hangen. Ik snoep die alvast 😉
11. Schil dan de appel en snijd die in blokjes die je daarna door de pastinaak roert.
12. Vervolgens roer je hand voor hand de spinazie door de pastinaak. Ga zo verder tot de spinazie op is.
En klaar is je spinazie pastinaak stamppot met zelfgemaakte mungbonen burger, eet smakelijk 🙂