Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Herfst recepten, Hoofdgerechten vegetarisch, Peulvruchten, Veganistisch, w49
Muskaatpompoen stoofpot recept – Vegan
Muskaatpompoen kun je in verschillende kleuren tegenkomen. Ze zijn vaak eerst donkergroen en verkleuren daarna naar ‘dof’ bruin. Ze smaken net wat anders dan de oranje pompoen die je meestal ziet in de supermarkten.
Ingrediënten muskaatpompoen stoofpot recept
Voor 2 personen
Muskaatpompoen stoofpot recept
* 2 handjes gedroogde adukibonen
* 400gr muskaatpompoen
* 5 aardperen (of aardappelen)
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 5 á 6 zongedroogde tomaten
Smaakmakers
* 1 el plantaardige bouillon
* Citroenschil of sap en een snufje suiker
* Ca. een afgestreken el korianderpoeder (of verse koriander)
* 1 takje bonenkruid
* Takjes tijm
* Takje rozemarijn
* Goede scheut balsamico-azijn
* Vers gemalen peper
* Himalaya zout
Voorbereiding van de knolraapjes stoof met aardpeer
1. Eerst kook je water en daarin kook je de adukibonen. Als je ze niet van te voren geweekt hebt, duurt het koken wat langer.
2. Snijd daarna de pompoen in kwarten. Haal de zaden en de draderige binnenkant uit de pompoen, bewaren natuurlijk 😉 voor een lekkere snack. Dan snijd je de schil eraf en daarna snijd je de pompoen plakken in blokken.
3. Vervolgens schrob je de aardperen goed schoon, eventueel schrap je het schilletje eraf. Snijd ze daarna in iets dikkere plakjes. (en snoep wat rauwe aardpeer: nog gezonder dan gekookt!)
4. Dan schil, was en snijd je de ui door de helft en dan in kwarten.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel dan eventueel af en snijd de knoflook fijn.
6. Ten slotte snijd je de gedroogde tomaten klein.
Bereiding van de Muskaatpompoen stoofpot
7. Laat dan een grote pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de ui tot het glazig wordt.
8. Intussen was je het bonenkruid, de tijm en rozemarijn. Sla het droog en haal de blaadjes van de takjes.
9. Als de uitjes glazig worden, roerbak je er de Muskaatpompoen door.
10. Strooi er iets later de bouillonpoeder over, net als de citroenschil en de overige smaakmakers en tomaten. Giet er dan een flinke scheut balsamico-azijn bij, genoeg om de groente in te laten stoven. Laat dit met de deksel op de pan ca. 10 minuten stoven waarna je de aardperen toevoegt. Laat dit geheel verder stoven tot je gemakkelijk met een vork in de pompoen prikt.
Intussen kun je een was draaien met deze biologische wasmiddelen ❯
11. Als ze gaar zijn, roer je ten slotte de adukibonen door de stoof.
Eet smakelijk 🙂