Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, w19
Nasi bloemkool en een recept voor ei in ketjapsaus
Ingrediënten nasi bloemkool en een recept voor ei in ketjapsaus
Voor 2 personen
Nasi bloemkool
* Stuk bloemkool van ca 300 gr
* 1 dikke ui
* 1 teen knoflook
* Snuf laos
* Snuf korianderzaad (ketoembar)
* Verse gember ca. 2 tl
* Snuf komijnzaad (djinten)
* Snuf kurkuma
* Vers gemalen zwarte peper
* Klein beetje ketjap manis
* Keltisch zout
* Bakolie
Ei in ketjap saus (telur kecap recept )
* 2 eieren van Demeter
* 1 ui
* 3 teentjes knoflook
* 1 stukje verse gember
* Snuf korianderzaad (ketoembar)
* Snufje komijnzaad (djinten)
* Dikke scheut ketjap manis
* 1 tl (palm)suiker
* 2 el tomatenpuree uit blikje
* Bakolie
Verder
* Rijst (zilvervlies of basmati) naar behoefte
* Sambal en andere garnering die je lekker vindt. Bijvoorbeeld gefrituurde uitjes van Inproba (duurzame palmolie), chutney, zoet zure rauwkost
Bereiding van de nasi bloemkool en een recept van ei in ketjap saus
1. Eerst zet je de rijst op volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. Bruine rijst kun je ’s morgens opzetten voor je naar je werk gaat, en na laten garen in de ‘hooikist‘. (Bij mij gewoon een oud dekbed ;))
2. Daarna zet je de eieren op en kook ze een minuut of 6 zodat ze nét hard zijn. Zet desnoods ook een wekker.
Bereiding van de nasi bloemkool
3. Terwijl dat opstaat maak je de nasi bloemkool. Breek de bloemkool in stukken, was die en als het uitgelekt is hak je de bloemkool heel fijn.
4. Dan schil, was en snipper je de uien en gember, ook voor de eieren. Leg apart voor elk gerecht.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook tenen zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Ook de knoflook voor de eieren. Leg apart voor elk gerecht.
Als de eieren klaar zijn
6. Wanneer je de bloemkool met de hand fijn hakt zullen de eieren nu ongeveer klaar zijn. Giet ze af (ik gooi het hete water over het mos op het tuinpad) en laat ze daarna ‘schrikken’ in koud water. Pel dan de eieren. Snij daarna met een mes of saté-prikker een paar keer voorzichtig dwars door de eieren.
Verder met de nasi bloemkool
7. Laat dan een pan heet worden om de bloemkool in te bakken. Verhit een scheutje olie, zet de warmtebron wat lager en bak de ui tot deze wat zachter wordt.
Bereiding van het ei in ketjap saus (telur kecap)
8. In de tussentijd laat je een steelpan heet worden. Verhit een scheutje olie, zet de warmtebron wat lager en fruit de ui tot deze wat zachter wordt.
Weer naar de nasi bloemkool
9. Bak vervolgens de gember even mee.
Weer naar het ei in ketjap saus
10. Ook hier bak je dan de gember even mee.
Terug naar de nasi bloemkool
11. Voeg dan de knoflook evenals de laos, koriander, komijn, peper en kurkuma toe bij de ui gember mix. Bak deze specerijen weer ongeveer een minuut mee.
Terug naar het ei in ketjap saus
12. Doe ook in deze pan de specerijen erbij; de knoflook, koriander en komijn erbij en bak weer ongeveer een minuut mee.
Verder met de nasi bloemkool
13. Zet de warmtebron hoger en bak de bloemkool mee en roer het regelmatig zodat het niet aanbakt.
Verder met het ei in ketjap saus
14. Schuif de ui mix aan de kant en leg daar de tomatenpuree. Bak de tomatenpuree even apart aan, voordat je het door de andere ingrediënten roert. Voeg vervolgens ook de palmsuiker, ketjap manis toe, evenals een dikke scheut water en breng alles aan de kook.
Terug naar de nasi bloemkool
15. Voeg een scheutje water toe zodat de bloemkool nog even gaar stooft als je niet van te rauwe bloemkool houdt.
Voor de laatste keer naar het ei in ketjap saus
16. Wanneer de saus begint te koken zet je de warmtebron laag. Doe dan de gekookte eieren in de saus en laat op een lage temperatuur nog even lekker pruttelen. De eieren in ketjap saus zijn in principe klaar, proef dan nog even of je nog wat smaakmaker wilt toevoegen.
Voor de laatste keer naar de nasi bloemkool
17. Als laatste roer je de ketjap manis door de nasi bloemkool, proef of je het zout genoeg vindt en breng eventueel op smaak met het zout.
Alles samen
18. Leg de sambal en dergelijke op de borden en schep de rijst op. Leg hier de bloemkool op en maak er een kuiltje in. Schep het ei met wat saus tenslotte in het kuiltje.
Eet smakelijk 🙂