Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, w17
Nasi met ei recept
Nasi met ei, sambal, chutney, gefrituurde uitjes… Mjom! Beter nog; een beetje extra koken en de volgende dag als lunch 😉
Ingrediënten nasi met ei
Voor 2 personen
* Rijst naar behoefte
* 1 prei
* Paar stengels bleekselderij
* 1 ui
* 1 dikke knoflookteen
* Stukje gemberwortel (ca. kwart duim)
* Wat taugé
* Lekker wat peterselie
* Tomaten of andere rauwkost
* Bouillonblokje/ poeder
* Scheutje ketjap
* Bakolie (olijf)
* Vega sambal, chutney, gefrituurde uitjes
* 2 eieren
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
Voorbereiding van de nasi met ei
1. Als eerste maak je de rijst klaar volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
2. Dan snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei in fijne ringen. Laat ze nog wat uitlekken.
3. Snijd dan de bleekselderij stengels van de stronk en was ze. Haal daarna een stukje van de harde onderkant. Het frisse, groene blad is lekker en kun je ook meekoken. Maar er kunnen soms harde draden in de nerven van de (buitenste) stelen zitten. Zet je mes een beetje schuin op de onderkant en trek dan in de richting van de harde nerven (haren). Zo trek je er een paar tegelijk met het mesje uit. Haal daarna een stukje van de bovenkant en snijd ze vervolgens in stukjes.
4. Schil, was en snijd daarna de ui in plakjes.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook in plakjes.
6. Schil dan de gemberwortel en verwijder een eventueel verdroogde bovenkant. Rasp de gember daarna of snijd het heel fijn.
7. Was de taugé en laat het uitlekken.
8. Dan was je de peterselie en de rauwkost.
Bereiding van de nasi met ei
9. Als de rijst klaar is, laat je een pan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie. Zet de warmtebron lager, fruit de ui en, als de ui glazig is roerbak je de prei, bleekselderij, knoflook en gember mee.
10. Intussen hak je de peterselie grof en laat nog een pan heet worden met wat olie. Klop dan de eieren los met peper en zout. Zet de warmtebron lager en roerbak de eieren.
11. Meng de taugé door het prei-mengsel en het bouillonblokje. Na een minuut of 2 zet je de warmtebron bijna hoog, voeg eventueel wat olie toe. Bak dan zowel de rijst als een scheut ketjap en peterselie nog even mee.
12. Schep rauwkost, rijst en ei op je bord en vul het ten slotte vervolgens aan met smaakmakkers.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Ook heerlijk met bijvoorbeeld restjes spitskool of witte kool
- Zilvervliesrijst kun je ook ’s morgens al even koken en dan in de hooikist zetten. Dan is het klaar als je ’s avonds gaat koken.
- Tussen de taugé liggen soms groene ‘dopjes’ die je gewoon kunt eten en veel vezels bevatten.