Aardappelgerechten, Burger, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Noten, Ovengerechten, Sauzen en dressings, W7
Notenburgers, witlof met sinaasappelsaus en aardappel-eipuree
Deze notenburgers zijn me een potje verrukkelijk! Helemaal in combinatie met de witlof en sinaasappelsaus, mjom! Ik kook altijd een paar eieren tegelijk klaar, dat bespaard energie. Als ze afgekoeld zijn leg ik ze in de koelkast.
Ingrediënten notenburgers, witlof met sinaasappelsaus en aardappel-eipuree
Voor 2 personen
Aardappel-ei puree
* Aardappelen naar behoefte
* 1 gekookt ei
* Boter naar smaak
Witlof met sinaasappelsaus
* 500 gr witlof
* Boter
* Ca. 1 el ongeraffineerde kokosolie
* 1 tl vers geraspte nootmuskaat
* Snuf kruidnagelpoeder
* Snuf kaneel
* 1 tl bruine suiker
* Paar zaadjes karwij
* 1 bol stemgember of een stuk verse gember met wat suiker
* Halve tl Marmite of wat zout
* Drupjes citroensap
* Ca. 1 kop sinaasappelsap
Notenburgers
* Stukje van het lichtgroen van een prei
* 1 el tomatenpuree
* 2 tl kerrie
* 1 tl vers geraspte nootmuskaat
* 2 tl oregano of herb de provence
* 2 tl mosterd
* Versgemalen zwarte peper
* 150 gr pecannoten
* 1 gare aardappel
* 1 kleine el tamari
* 50 gr kaas
* Himalaya zout
* Olie om in te vetten
Notenburgers
1. Eerst verwarm je de oven voor op 200°C en daarna kook je een ei als je nog geen gaar ei hebt.
2. Vervolgens snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei heel fijn.
3. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de prei.
4. Schuif dat een beetje aan de kant en bak de tomatenpuree daar een minuut of 2 aan.
5. Maal intussen de pecannoten fijn maar niet tot een pasta.
6. Als de 2 minuten tomatenpuree klaar zijn, roer je er de kerrie evenals nootmuskaat, oregano, mosterd en peper door. Bak dat even mee en roer het dan door de noten.
7. Terwijl dat opstaat, snijd je de aardappel klein, doe dat bij de noten.
8. Schaaf de kaas en doe dat net als de tamari bij de noten. Meng alles goed door (met je handen) en proef even of je nog wat smaak wilt toevoegen.
9. Vet een bakplaat licht in, maak burgertjes van het notenmengsel en bak in ongeveer 10-15 minuten gaar.
Bereiding van de aardappelen en witlof
1. Terwijl dat in de oven staat schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze daarna in kleine gelijke stukken en stoom of kook ze in 10 minuten gaar.
2. Dan was je de witlof stronken, sla daarna het water eruit en snijd de stonk dan in de lengte doormidden. Verwijder een stukje van de onderkant waarna je eventueel de bittere kern er nog uithaalt.
3. Laat dan een pan heet worden en smelt daar de boter in. Bak de witlof even aan, giet er een beetje sinaasappelsap bij, zet de warmtebron lager en stoof de witlof gaar in 10 min.
Sinaasappelsaus
1. Intussen maak je de sinaasappelsaus. Smelt eerst de kokosolie in een kleine pan.
2. Als de boter is gesmolten voeg je de nootmuskaat evenals de kruidnagelpoeder, de kaneel, fijn geknepen stemgember (knoflookpers) en het karwij toe na ca. 30 sec. de bloem. Goed roeren.
3. Giet vervolgens na 1 minuut beetje bij beetje de sinaasappelsap erbij terwijl je goed roert. Knijp de stemgember er boven uit, waarna je weer even roert. Voeg vervolgens de Marmite en sinaasappelsap toe. Roer af en toe terwijl het indikt.
Afronden
1. Maak een puree van de aardappel, boter en ei.
2. Leg het met de witlof op een bord en giet de saus erover en leg de notenburgers erbij.
Eet smakelijk 🙂