Basisgerechten, Bijgerecht, Kerst, Natalia, w49
Olivjé salat of Salade Olivier – Klassiek Oekraïens recept
Populaire salade Olivje
De originele versie van salade Olivje, van oorsprong Russische salade, werd in 1860 bedacht door een kok van Belgische afkomst, Lucien Olivier, de chef-kok van de Hermitage, een van de beroemdste restaurants van Moskou. De salade van Olivier werd al snel heel populair bij Hermitage-stamgasten en werd het kenmerkende gerecht van het restaurant.
Ingrediënten voor de Olivjé salat
Voor 2 personen
* 1 wortel
* 3 aardappelen
* 1 stukje ui ( samen met deze > )
* 3 eieren
* 5 augurken
* Bakje plantaardige kip stukjes
* 150 gr doperwten uit glas, bewaar wat voor de garnering
* Peper & zout
* 3 el mayo
De voorbereiding
1. Schil eerst de wortel en de aardappelen. Dan snij je de wortel door de helft en de aardappelen in de lengte door de helft. Kook de wortel en aardappelen gaar (in dezelfde pan) en laat het afkoelen.
2. Kook dan de 3 eieren hard, 7 minuten, afhankelijk van de grote van de eieren. Leg de eieren daarna in koud water.
3. Verwarm een koekenpan en giet er een goed laagje zonnebloemolie in en verwarm dat. Doe de plantaardige stukjes, voor je gevoel eigenlijk te vroeg, in de olie zodat het meer kookt in de olie dan bakt.
4. Snijd intussen de ui in kleine blokjes. Schenk er warm water over tot het net onder water staat. Dit haalt het scherpe van de ui weg.
5. Snijd daarna de augurken in blokjes en doe die in een kom.
6. Giet vervolgens de doperwten af, hou wat apart en doe de rest bij de augurken.
7. Snijd de aardappelen, wortel en eieren in blokjes en doe die in een kom.
8. Voeg de plantaardige stukjes met 3 el van de olie bij rest in de kom. Roer alles met peper, zout, 2 el ui en mayo voorzichtig door elkaar tot alles goed gemengd is en de ingrediënten mooi verdeeld zijn.
Eet smakelijk van de Olivjé salat en fijne feestdagen gewenst,
Natalia