Aardappelgerechten, Brunch, Eenpansgerecht / stamppot, Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, w41
Omelet courgette zaterdaghap
Heb je nog courgette uit de moestuin? Maak er dit snel-klaar-recept van. Snel, maar toch een gezonde hap. In courgette zit namelijk vitamine B1, B2, B6 en B11, de laatste ken je als foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de stofwisseling, de hersenen en je krijgt er energie van. B11 is heel belangrijk als je zwanger bent of wilt worden.
Ingrediënten omelet courgette zaterdaghap
Voor 2 personen
Omelet courgette
* 2 aardappelen (over van dit gerecht ❯ )
* 2 kleine courgettes
* 1 paprika
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 3 eieren
* Olijfolie om te bakken
Smaakmakers
* 2 tl Provençaalse kruiden
* Vers gemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Een paar plakjes kaas
* Takjes verse basilicum naar smaak
Voorbereiding van het herfst stoofpotje
1. Eerst schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd die door de helft en in dunne reepjes.
2. Daarna was je de courgette, snijd die dan in de lengte doormidden. Als ik bio courgettes heb, schil ik ze niet. Snijd de helften in de lengte in en maak er vervolgens blokjes van.
3. Was daarna de paprika, snijd de paprika over de hele lengte door vanaf de kroon en breek de paprika open terwijl je de kroon vasthoudt. Verwijder eventuele restjes van de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
Bereiding van de omelet courgette zaterdaghap
4. Laat dan een pan heet worden en verhit een scheut olie. Zet de warmtebron bijna laag en bak daarin de aardappelstukjes.
5. Intussen schil, was en snijd je de ui door de helft en daarna in plakjes.
6. Als de aardappelen een ‘velletje’ krijgen, voeg je de ui toe.
7. Terwijl je er af en toe door roert, tik je met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil de knoflook. Spoel die vervolgens even af en snijd de knoflook fijn.
8. Als de ui glazig wordt, voeg je zowel de paprika als de courgette, knoflook, peper en zout bij de ui. Roerbak dat zodat de groenten niet bruin wordt.
9. Intussen klop je de eieren met een scheutje water en de Provençaalse kruiden heel schuimig.
10. Haal daarna de groenten even uit de pan en giet er eventueel nog wat olie bij. Giet een minilaagje ei erin, stort daar dan de groente op en giet vervolgens de rest van het ei erover heen. Verdeel dat goed, zodat alles bedekt is en leg een deksel op de pan.
Bijna klaar! Omdraaien die omelet
11. Als de bovenkant (bijna) droog is, maak je de randen los en leg je er een bord ondersteboven op. Draai de pan, terwijl je het bord goed vasthoudt om, zodat het ei op het bord ligt. Schuif dit dan weer in de pan. Als je écht haast hebt, of gewoon ongeduldig bent zoals ik 😉 schuif je met een spatel wat heen en weer in het nog vochtige ei, dan is het sneller droog.
12. Schaaf dan wat plakjes kaas en leg die op de omelet en doe de deksel er nog even op tot het gesmolten is.
13. Intussen was je de basilicum en hak het grof.
14. Als de kaas gesmolten is, bestrooi het geheel tenslotte met de basilicum. En klaar is je omelet courgette.
Eet smakelijk 🙂