Hoofdgerechten vegetarisch, Rijst, w33
Paksoi roerbakken met doperwten, tauge en rijst
Dit recept van paksoi roerbakken staat vlug op tafel en is erg lekker, gezond en slank ( slank zonder de gefrituurde uitjes dan he 😉 )
Voor een milieubewuste keuze, koop je in maart paksoi (B) uit Nederland ❯
Ingrediënten paksoi roerbakken met erwten, taugé en rijst
Voor 2 personen
* 2 handen diepvries doperwtjes
* 1 stronk paksoi
* 2 uien
* Halve tl kurkuma poeder
* 1 tl laos poeder
* 2 knoflook tenen
* Handje vegetarische speckjes
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
* Vers geraspte nootmuskaat
* 2 handen taugé
* Scheutje ketjap
* Rijst naar behoefte
* Bak olie
* Gefrituurde uitjes
* Sambal naar smaak
* Eventueel nog chutney, augurkjes, zilveruitje… wat je lekker lijkt.
Voorbereiding van de paksoi roerbakken met doperwten, taugé en rijst
1. Als eerste zet je de rijst op volgens de gebruiksaanwijzing van het pak. Zet eventueel een wekker. Zet water op voor de doperwtjes.
2. Dan kook je de diepvries doperwten volgens de gebruiksaanwijzing, maar kook ze een minuut korter. Nooit eerst ontdooien, maar direct vanuit de diepvries in de pan. Zet eventueel een wekker.
3. Intussen verwijder je de onderkant van de paksoi en was de stengels en het blad. Rol dan de bladeren op en snijd het in heel smalle repen.
4. Schil, was en snijd intussen de uien in plakjes.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Bak ze met de uien mee. (Denk aan je rijst en doperwtjes.)
Bereiding van het paksoi roerbakken
6. Laat dan een grote (hapjes-, koeken)pan heet worden en verhit daarin een goede scheut olie. Zet de warmtebron lager en fruit de uien tot deze zacht zijn.
7. Bak vervolgens de speckjes mee.
8. Voeg de kurkuma evenals laos, peper, zout en wat nootmuskaat erbij. Meng het goed en proef of je nog wat smaak wilt toevoegen.
9. Als je het goed van smaak vindt, zet je de warmtebron hoger en roerbak je de paksoi reepjes. Hand voor hand tot het uien mengsel er goed door gemixt is en dan weer een hand paksoi.
10. Spoel intussen de taugé goed af en verwijder wanneer je dat nodig vindt de dopjes en worteltjes. Er zitten veel vezels in de dopjes.
Afronden
11. Wanneer alle paksoi reepjes gemengd zijn met het ui mengsel, schep je de doperwten en daarna voorzichtig de taugé door de paksoi. Laat deze nog even mee bakken, schep het regelmatig om.
12. Giet de ketjap erover, schep het er goed doch voorzichtig door, even proeven en dan tenslotte peper en eventueel nog zout toevoegen.
Eet smakelijk 🙂
Weet je dat
- Laos is het ‘neefje’ van gember, allebei een wortel. Het smaakt wat peperiger en nijgt wat naar citrus. Zowel de laos als gember wortel kun je invriezen. Als je een vers stuk koopt, kun je het in bruikbare porties snijden of raspen en het daarna invriezen. Zo heb je altijd verse laos. Je hoeft het niet te ontdooien, maar kunt het zo vanuit de vriezer raspen.
- Verse laos (thee) helpt soms tegen misselijkheid en kramp en als je kiespijn hebt, kauw dan eens op een stukje laoswortel. Verder kan het eetlust opwekken (handig bij ziekte) en het schijnt dat door middel van laos vitamine E en C gemakkelijker wordt opgenomen.