Brunch, Hapje, Hoofdgerechten vegetarisch, Lunchgerecht, Pannenkoeken, Voorgerecht, w33
Pannekoek prei
Ingrediënten pannekoek met prei
voor 2 personen
4 preien, alleen het lichte stuk
300+ ml kookvocht van de prei
125 gr bloem (best half tarwe, half boekweit)
2 Demeter eieren
Scheutje vlierbloesemsiroop of andere zoetstof
2 tl rozemarijn
Knoflookteen
Zwarte peper
1 tl zeezout
Kokosolie of andere vetstof om te bakken
Rauwkost
Noten
Tahin, Marmite, notenpasta…
Bereiding van een pannekoek met prei
1. Snijd de prei doormidden en was de bladeren goed schoon. Zet een pan op met een laagje kokend water. Snijd de prei in heel dunne plakjes en blancheer in het water. Giet de prei af terwijl je het vocht opvangt.
2. Snijd ondertussen de knoflook fijn of gebruik een pers.
3. Doe de bloem en zout in een zeef boven een grote kom en tik tegen de zeef tot alle bloem erdoor gevallen is. Tik de eieren stuk in de kom. Voeg wat van het kookvocht van de prei toe. Klop het, voeg eventueel meer vocht toe of vul aan met melk, met de (staaf)mixer tot alle klontjes eruit zijn. Roer de vlierbloesemsiroop, rozemarijn, knoflook en peper erdoor en tenslotte de prei. Roer tot de prei goed verdeeld is.
4. Verhit de olie, zet het vuur laag en doe de helft van het beslag in de pan. Verdeel het goed over de pan. Ik leg dan een pollepel over de pan en leg daar de deksel op zodat de pannekoek bijna bedekt wordt. Laat het rustig garen, de pannekoek moet geen aangebrande plekjes krijgen. Draai de pannekoek als de bovenkant van de pannenkoek droog is en laat weer rustig bruinen.
5. Snijd ondertussen rauwkost.
6. Leg de preipannekoek op een (verwarmd) bord, hou deze warm door een diep bord er omgekeerd bovenop te leggen en bak de andere pannekoek.
7. Besmeer de pannekoek met bijvoorbeeld notenpasta en leg de rauwkost erop.
Eet smakelijk! 🙂
Tips:
- Het is het beste om groene groenten aan kokend water toe te voegen.
- Snijd de preipannekoek in punten voor een snack. Steek er rondjes uit om een mooi voorgerechtje te maken.