Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, Ovengerechten, Pizza
Plaattaart met bospeen bijdrage Onnita
Ingrediënten plaattaart met bospeen
Voor 2 personen
Plaattaart
* 1 rol quiche / taartdeeg
* Zeezout
* Snufje chilipeper
Loofpesto
* 70 g belegen geraspte kaas
* 1 teen knoflook
* 1 el pijnboompitten
* Olijfolie
* Zeezout
* Snufje chilipeper
Bereiding van de plaattaart met bospeen
1. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet een kookpan met ruim heet water op het vuur en breng het aan de kook. Snijd het loof van de wortels maar laat nog een klein stukje van het loof aan de wortel zitten, zo’n 3 centimeter. Was de wortelen en het loof apart. Snijd de wortels in de lengte 1 keer door, hele dikke wortels kun je eventueel nog een keer doorsnijden. Kook wanneer het water kookt de wortels ongeveer 5 minuten. Spoel ze hierna koud en laat het goed uitlekken.
2. Rol de plak deeg uit op een bakplaat. Vaak zit op dit soort degen al een bakpapier, je kunt deze gewoon gebruiken maar mocht het er niet onder zitten, bekleed de bakplaat dan wel eerst met bakpapier. Vouw de randjes deeg een beetje om, zo krijg je een lekker krokant randje en het voorkomt dat de crème fraîche straks overal zit. Meng de crème fraîche met 1 schoongemaakt en fijngesneden teentje knoflook, lekker wat zout en een beetje chilipeper en besmeer hier het deeg mee.
3. Leg de worteltjes op de crème fraîche. Ik heb ze om en om naast elkaar gelegd, kijk maar wat voor mooi figuur je erin maakt. Verdeel wat tijm over de bospeen plaattaart, sprenkel een beetje olijfolie over de wortels en zet het dan voor ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. De bodem moet goed gaar zijn en de wortels een beetje geroosterd.
Bereiding van de loofpesto van het wortelloof
4. Intussen kan je de loofpesto maken. Hak wat van het gewassen loof in grove stukje, ongeveer een grote hand. Meng dit met het andere knoflookteentje (of begin eerst met een half teentje als je niet van sterke knoflook houd), de kaas, de pijnboompitten en wat olie en staafmix of blend alles tot een mooie pesto. Is de pesto te dik? Voeg dan wat extra olie toe, als het te dun is voeg je wat extra loof toe. Breng het op smaak met peper en zout.
5. Als de bospeen plaattaart uit de oven komt snijd je het in punten en verdeel je er de pesto overheen. Als je wat pesto overhoud kun je dit er apart bij serveren of bewaren als lekkere dip bij wat rauwkost of op een cracker eten.
Eet smakelijk!
Bedankt Onnita voor je bijdrage!
Onnita kookt elke week wel iets uit ons menu. Eerder deelde ze een BBQ rauwkost schotel met ons ❯
Zij bakte de plaattaart met bospeen naar recept van Eten met Roos ❯
Hartstikke lekker en bedankt!