Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, Ovengerechten, w25
Poffert met gekonfijte vijg en ananas
Heerlijk zoet en feestelijk recept voor Pinksteren!
Ingrediënten poffert met gekonfijte vijg en ananas (of ander fruit)
Voor 2 personen
Poffert recept
* 500 gr zelfrijzend bakmeel
* 500 ml melk
* 3 eieren
* Zout
* 150 gr boter
* 50 gr suiker
Vanillesaus recept
* 500 ml melk
* 20 gram custard
* 30 gram suiker
Gekonfijte vijg en ananas saus
* 3 el gekonfijte vijg
* Een ananas of één blik
* Kaneel
Bereiding van de poffert
1. Als eerste verwarm je de oven voor op °C .
2. Dan doe je het zelfrijzend bakmeel in een kom, voeg de melk, eieren en het zout toe. Mix het met deeghaken op de hoogste stand in ca. 3 minuten tot een beslag.
3. Daarna vet je een ovenschaal in met boter en stort het beslag daarin. Bak de poffert onderin de oven in ca. 45 gaar. Als de poffert aan de bovenkant te bruin wordt kun je er wat zilverfolie overheen doen.
Bereiding van de vanillesaus
4. Wanneer de poffert bijna gaar is doe je de melk in een pannetje en breng het aan de kook.
5. Daarna doe je de custard en de suiker in een kom en roer dat door elkaar
6. Hierdoor roer je met de garde wat van de ondertussen wat warm geworden melk. Roer met de garde, als de melk bijna begint te koken, de custard-mix langzaam door de melk en breng het aan de kook om het dikker te laten worden.
Bereiding van de gekonfijte vijg en ananas saus
7. Leg hiervoor de ananas op z’n kant en snijd vervolgens de boven- en onderkant er zo recht mogelijk af. Zet de ananas rechtop en snijd de schil er van boven naar beneden af. Probeer zoveel mogelijk vocht op te vangen en doe dat in een pannetje. Daarna verwijder je eventueel overgebleven zware puntjes, totdat alleen het gele deel over is. Snijd de ananas daarna in plakken en snijd met een scherp mesje de harde kern eruit. Doe de plakken in hetzelfde pannetje met de vijg en kaneel. Verwarm dit een beetje.
8. Prik in de poffert met een satéprikker. Als de satéprikker er schoon uit komt, is de poffert gaar.
Eet smakelijk 🙂
Tip
- Maak van de poffert de volgende dag een vlaflip of gebruik het als crumble over rabarber.