Hoofdgerechten vegetarisch, Kaas, w28, Winter recepten
Polenta recept uit de oven met sperziebonen
“Hoe vervang je jus als vegetariër?” Als je vlees eet heb je bijna altijd jus. Vegetariërs maken jus van vegetarische jusblokjes of poeder of maken een sausje. Als ik stamppot eet, maak ik vaak jus van een blokje of ik bak uien wat bruin aan en maak daar met ketjap en kruiden een justje van. Verder maak ik vaak stoofpotjes waarvan ik het stoofvocht als jus gebruik. Door aardappels daarin mee te verwerken heb je geen jus meer nodig en het scheelt weer een pan 😉 Ook bij de meeste ovengerechten is jus niet nodig.
Ingrediënten polenta recept uit de oven met sperziebonen
Voor 2 personen
Polenta recept uit de oven
* 100 gr instant polenta
* 250 ml melk
* 1 el boter
* 4 zongedroogde tomaten
* 1/2 tl komijnzaad
* 1/2 tl oregano (of tijm of herb de provence)
* Vers geraspte nootmuskaat
* Vers gemalen peper
* (Himalaya) zout
* Stukje vegetarisch gestremde kaas
Sperziebonen
* 450 gr (diepvries) sperziebonen
* 2 el boter
* 1 el tomatenketchup
* 1 el curry ketchup
* Vers gemalen peper
* (Himalaya) zout
* 6 cherrytomaten of 1 grote
* Vers geraspte nootmuskaat
Bereiding polenta recept uit de oven
1. Eerst snijd je de zongedroogde tomaten in stukjes.
2. Dan maak je de polenta door eerst het de melk aan de kook te brengen. Verlaag de temperatuur wat en voeg dan langzaam de polenta toe. Roer steeds in de zelfde richting met een pollepel zodat er geen klontjes ontstaan.
8. Als het romig en gaar is (gaartijd staat op het pak) zet je de warmtebron uit en roer je er de boter, tomaten en kruiden door.
4. Verwarm de oven voor en vet een ovenschaal in. Stort de polenta in de ovenschaal. Druk de polenta stevig in elkaar met een lepel die je steeds even in water doopt en maak zo de bovenkant glad.
2. Vervolgens rasp je de kaas erover en zet het een kwartier in de oven.
Bereiding van de sperziebonen
3. Daarna zet je een mok water op en kook de sperziebonen 3 minuten. Doe daarna de boter bij de sperziebonen en voeg er de tomatenketchup bij, evenals de curry ketchup en peper. Laat dat gaar worden.
4. Intussen was je de tomaten en snijd ze in kwarten.
5. Als de sperziebonen naar jouw smaak bijna gaar zijn, voeg je de nootmuskaat, zout en tomaten toe en laat de laatste nog wat zacht worden.
Eet smakelijk 🙂