Eiergerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Vleesvervangers, w39
Pompoen maaltijd omelet met appelmoes
Ingrediënten pompoen maaltijd omelet met appelmoes
Voor 2 personen
Pompoen maaltijd omelet
* Ca. 300 gr. pompoen
* Dikke hand broodkruim
* 2 tl cajunkruiden
* 1 dikke ui
* Scheut olijfolie
* Handje speckjes
* 2 a 3 eieren
* Vers gemalen zwarte peper en zout
* 2 takjes koriander of peterselie
Appelmoes
* 4 zure appelen
* 4 zoete appelen
* Scheutje vlierbloesem siroop (of water met suiker of appelsap)
* Drupjes citroen
* Kaneelpoeder naar smaak
* Eventueel nog wat suiker
Bereiding van de pompoen maaltijd omelet
1. Als eerste snijd de pompoen in plakken of kwarten, afhankelijk van de vorm van je pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant uit de pompoen. Dan snijd je de schil eraf en daarna snijd je de pompoen plakken in dunne blokjes.
2. Kook de pompoen-blokjes in weinig water in ongeveer 5 tot 10 minuten bijna gaar.
3. Dan schil, was en snipper je de ui.
4. Vervolgens meng je de broodkruimels met de cajunkruiden.
5. Giet daarna de pompoen stukjes af en laat ze drogen op een schone theedoek.
6. Laat dan een grote koekenpan heet worden en verhit wat olie. Zet de warmtebron lager en bak de ui tot ze glazig is en voeg dan de pompoen stukjes en speckjes toe.
7. Terwijl dit bakt, breek je de eieren in een grote kom, voeg een scheutje water toe en klop het schuimig.
8. Stort het pompoen mengsel in de geklopte eieren en roer het er voorzichtig door zodat het luchtig blijft.
9. Doe eventueel nog wat olie in de pan en bak de pompoen maaltijd omelet met een deksel op de pan, op lage temperatuur gaar. Wanneer ik haast heb schuif ik, nadat de onderkant net gaat stollen, ‘gaatjes’ met de spatel in de onderkant. Hierdoor stroomt het niet-gestolde ei in de gaatjes. Maar dat is vast niet kok waardig 😉
Bereiding van de appelmoes
1. Schil terwijl de pompoen maaltijd omelet gaar staat te worden, zowel de zoete als zure appelen. Hierna snijd je die in 4 stukken waarna je de klokhuizen verwijderd. De appelstukken kunnen dan in een pan.
2. Schenk wat vlierbloesem siroop over de appelen en voeg de citroensap, kaneel en eventueel nog wat suiker toe. Laat de appelen zachtjes pruttelen tot ook de zure appelen zacht zijn. Laat het nog even verder koken tot het moes is of stamp de appelen fijn. Wat mij betreft hoeft de appelmoes niet zo zoet, omdat de pompoen al vrij zoet is.
Alles samen
1. Was de koriander, sla het droog, en haal de blaadjes van de steeltjes.
2. Eventueel was en snijd je nog een tomaat, lekker peper erover, of ander rauwkost.
3. Schep de appelmoes in schaaltjes, proef; pas op heet!!, en voeg eventueel wat suiker of kaneel toe.
4. Verdeel de pompoen maaltijd omelet in 4 stukken en leg die op een bord met de koriander en tomaat.
Eet smakelijk! 🙂
Tips
- Heb je teveel pompoen? Kook alles in één keer en vries de pompoen stukken in die je nu niet nodig hebt. Of gebruik het voor dit recept met pompoen ❯
- Je kunt natuurlijk appels halen bij de supermarkt. Maar er zijn verschillende plekken waar je bijna voor niets (biologische) appelen mag plukken. Bijvoorbeeld in pluktuinen, bij boeren en particulieren.