Aardappelgerechten, Eenpansgerecht / stamppot, Hoofdgerechten vegetarisch, Veganistisch, w52
Pompoen stamppot met appel tijm saus
Ingrediënten pompoen stamppot met appel tijm saus
Voor 2 personen
Een stuk pompoen van ca 400 gr
3 middelgrote aardappelen
Vers gemalen zwarte peper
2 tl Cajun kruiden
Eventueel zout als dat niet in je cajunkruiden zit
1 ui
Een kopje gare witte bonen of kikkererwten
Extra vierge olie
Appel tijm saus
Boter om mee te bakken
2 grote zoete appelen
Takjes tijm
2 tl bruine suiker
Bereiding van de pompoen stamppot
1. Als eerste snijd de pompoen in plakken of kwarten, afhankelijk van de vorm van je pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant uit de pompoen. Dan snijd je de schil eraf en daarna snijd je de pompoen plakken in blokjes.
2. Vervolgens schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze evenals de pompoen in blokjes die ongeveer even groot zijn.
3. Doe de pompoen en aardappelen in een grote pan en voeg wat water toe, ca 2 kopjes.
4. Evenals zoveel zwarte peper als je lekker vindt en de cajunkruiden. Als daar geen zout in zit, doe er dan ook nog wat zout bij. Deksel erop en gaar koken.
5. Dan schil, was en snijd je de ui in 4 en en doe die erbij.
Bereiding van appel tijm saus
6. Laat een pan warm worden en verwarm hierin zachtjes de boter.
7. Intussen schil je de appelen en verwijder het klokhuis. De parten snijd je wat kleiner en doe ze in de boter.
8. Was de tijm, sla het droog en haal de blaadjes van de steeltjes. Voeg die bij de appel evenals de bruine suiker. Als de appelen zacht zijn maak je er puree van met de staafmixer. Pas op voor hete, rond spetterende appel 😉 Leng aan met water tot een mooie dikke gladde saus en voeg nog een snufje zout toe.
Weer naar de pompoen stamppot
9. Prik in de aardappelen en pompoenstukjes om te controleren of ze gaar zijn. Zo ja, voeg de bonen toe (giet bonen uit een pot af). Prak alles met een stamper, inclusief ongeveer een klein kopje kookvocht, en met een scheut extra vierge olie of boter. Ik heb er een stevige stampot van gemaakt omdat de saus erbij zit.
10. Schep de pompoen stampot op en maak een kuil in het midden met je opscheplepel. Giet de kuil vol met de appel tijm saus. De kuil mag overstromen 😉
Eet smakelijk 🙂