Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, W10
Postelein recept van vroeger, ei aardappelpuree
Ben jij ook zo dol op postelein? Echt zo’n groente die bij allerlei andere groente, fruit en kaas smaakt. Ik kookte het voor mijn vader, hij vond het héérlijk! Het is een fijne groente om mee te variëren.
Ingrediënten postelein recept van vroeger met ei en aardappelpuree
Voor 2 personen
Aardappelpuree
* Aardappelen naar behoefte
* Roomboter
* Scheutje volle melk
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
* Vers geraspte nootmuskaat
* Eieren
Postelein
* Roomboter
* 1 el honing
* 1 el slagroom
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* Snuf vers geraspte nootmuskaat
* Paar druppels citroensap* Feta of belegen kaas
Voorbereiding postelein recept van vroeger met ei en aardappelpuree
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook/stoom ze in ca. 15 minuten gaar.
2. Zet daarna de eieren op. Als je een wekker zet: ongeveer 8 minuten afhankelijk van de grootte van je eieren.
3. Dan spoel je de postelein heel goed uit. In postelein zit bijna altijd wel zand of iets. Dus beter onder stomend water uitspoelen. Van mij mag je de steeltjes eraf halen 😉 want dan staat het misschien wat mooier, maar ik laat ze er gewoon lekker aan 🙂
Bereiding van het postelein recept van vroeger
4. Laat dan een grote of hapjespan heet worden en verwarm daarin heel zacht de roomboter, desnoods op een plaatje.
5. Intussen brokkel je de feta en doe dat in een leuk schaaltje als je het op tafel gaat zetten Of snijd wat kleine blokjes belegen kaas. leg dat even aan de kant voor straks.
6. Als de boter warm wordt, schenk je de honing en een scheutje warm water erin, goed mengen en zorgen dat de honing smelt.
7. Wanneer de honing in de boter gesmolten is, roer je er de slagroom door. De boter mag niet te heet worden, noch bruin.
8. Voeg de peper, zout en nootmuskaat erbij. Meng het goed en proef of je nog wat smaak wilt toevoegen.
9. Als je het goed van smaak vindt, schep je er hand voor hand wat postelein door.
10. Denk aan je eieren. Als alle postelein gemengd is, voeg je ten slotte nog enkele druppels citroensap toe. Laat het zonder deksel nog even heel zacht warmen en schep heel voorzichtig af en toe om.
Bereiding van de aardappelpuree
11. Giet de aardappelen af en voeg er een scheut melk en een dotje roomboter, peper, zout en nootmuskaat bij.
12. Stamp de aardappelen vrij grof en proef dan of er nog iets van deze ingrediënten bij moet.
Afronden
13. Laat dan de postelein, afgedekt, uitlekken en vang het vocht op.
14. Pel de eieren, snijd ze doormidden en bestrooi daarna met wat peper en zout.
15. Schep aardappelpuree op en gebruik het vocht van de postelein als jus.
16. Verdeel als laatste wat kaas over de postelein.
Eet smakelijk 🙂
Tip
Tip: Aardappelpuree kun je in de vriezer bewaren, dus maak een portie extra, lekker voor een andere keer.