Aardappelgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch
Prei recept van vroeger, venkelsalade aardappelpuree
Een lekker lente prei recept met de smaak van vroeger. Heb je morgen minder tijd om te koken? Maak dan aardappelpuree voor twee dagen ❯ Zet het in de koelkast en morgen kun je het gewoon opwarmen met wat extra water of melk. Mijn vader was al ruim een week erg ziek en had geen trek. Ik logeerde bij hem en heb ‘eten van vroeger’ gemaakt. Dit vond hij héérlijk!
Ingrediënten Prei recept van vroeger, venkelsalade en aardappelpuree
Voor ca. 2 personen
Prei recept van vroeger
* Ca. 3 prei stengels
* Dikke el roomboter
* 1 knoflook teen
* 2 tl mosterd
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
* Vers geraspte nootmuskaat
* Scheutje slagroom
Aardappelpuree
* Aardappelen naar behoefte
* Roomboter
* Scheutje melk
* Vers geraspte nootmuskaat
* Jusblokjes of poeder
Venkelsalade
* 1 venkelknol
* 1 appel
* 2 handjes gepelde walnoten
* 1 á 2 mandarijnen
* 1 kleine tl fijne mosterd
* Vers gemalen peper
* Keltisch zout
Voorbereiding prei recept van vroeger, venkelsalade en aardappelpuree
1. Als eerste schil, ontpit en was je de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook/stoom ze in ca. 20 minuten gaar.
2. Dan snijd je de prei doormidden. Was goed het zand weg tussen de bladeren. Daarna snijd je de prei heel fijn in ringen. Laat ze eventueel nog wat uitlekken.
3. Intussen was en snijd je de venkel doormidden en vervolgens in dunne blokjes. Bewaar het groen.
Bereiding van het prei recept
4. Laat dan een pan heet worden en verwarm daarin de roomboter. Zet de warmtebron lager en roer eerst het donkere stuk van de prei erdoor. Na een dikke minuut het lichte gedeelte.
5. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt. Verwijder dan de onderkant en schil, spoel even af en snijd de knoflook fijn. Stoof het met de prei mee, deksel schuin op de pan.
Bereiding van de venkelsalade
6. Pers daarna de mandarijnen uit in een schaal, voeg ook het vruchtvlees toe.
7. Meng de mosterd, peper en zout erdoor. Proef of je nog wat smaak wilt toevoegen.
8. Snijd dan de appel in dunne blokjes, roer die erdoor en daarna de venkel.
9. En breek daarna de walnoten in stukjes, ook erbij.
10. Maak jus van jusblokjes.
11. Roer de mosterd, peper, zout, nootmuskaat en slagroom door de prei.
Bereiding van de aardappelpuree
12. Giet de aardappelen af en voeg er een scheut melk en een dotje roomboter, peper, zout en nootmuskaat bij.
13. Stamp de aardappelen vrij grof en proef dan of er nog iets van deze ingrediënten bij moet.
Eet smakelijk 🙂