Hoofdgerechten vegetarisch, Lente, Ovengerechten, Veganistisch, w21
Rabarber uit de oven met polenta en tofu
Rabarber, polenta en tofu lijkt geen combi, maar het is hier thuis een succesnummer! Puur comfort food haha en niet geschikt voor mensen die op een suikervrij dieet zitten 🙂 Meer over rabarber ❯
Polenta werd vroeger gemaakt van verschillende graansoorten. Maar doordat vanuit Zuid-Amerika mais naar Italië werd verscheept, werd polenta langzamerhand alleen nog van mais griesmeel gemaakt. Wist je dat mais een graan is en geen groente? Maisgriesmeel heeft weinig smaak van zichzelf en is een gezond alternatief voor aardappel, pasta of rijst. Polenta bevat veel calcium, ijzer en magnesium en verder vitamine A, B en E. Wil je geen GMO eten? Koop dan polenta met het EKO keurmerk. Er is een ‘langzame’ versie (40 min) en een instant. Net als bij rijst.
Ingrediënten rabarber uit de oven met polenta en tofu
Voor 2 personen
Rabarber
* 400 gr rabarber
* Handje moerbei (voor wat extra zoet haha)
* Ca. 30 gr suiker
* Vanille stokje of een zakje vanille suiker
* (Dessert) Wijn (Moscatel o.i.d. of in elk geval zoet) ❯
* Biologische citroen
Tofu
* Bakje tofu
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* Stukje gemberwortel (ca. ½ duim)
* 1 tl laos
* Dikke scheut ketjap manis
* Bakolie
Polenta
* 200 gr (instant) polenta
* Versgemalen zwarte peper
* Keltisch zout
* 4 gedroogde, ongezwavelde pruimen
* Paar drupjes citroen of meer
Voorbereiding van de polenta en tofu
1. Als eerste zet je iets zwaars op de tofu, zodat deze wat uitlekt. Daarna maak je de marinade.
2. Als je geen instant polenta hebt, maak je hierna de polenta volgens de gebruiksaanwijzing van het pak.
3. Dan verwarm je de oven voor op 200°C.
Bereiding van de rabarber uit de oven
4. Verwijder de bladeren en een stukje van de onderkant van de rabarber. Was daarna de stelen, schil ze eventueel en snijd ze in stukjes.
5. Meng in een ovenschaal de rabarber, moerbei, suiker, vanille zaadjes/ suiker en Moscatel. Rasp er ten slotte nog wat van de schil van de citroen over en meng dat erdoor. Afhankelijk van je polenta soort, laat je dit zo nog even staan.
Bereiding van de tofu
6. Daarvoor maken we eerst de marinade. Hiervoor schil, was en snipper je de ui heel fijn. Doe dit in een platte schaal.
7. Tik vervolgens met een pot op de knoflook zodat de schil los komt, verwijder de onderkant en schil, spoel even af en snipper de knoflook fijn. Roer het door de ui-snippers.
8. Schil dan de gemberwortel en verwijder een eventueel verdroogde bovenkant. Rasp de gember daarna boven de ui of snijd het heel fijn en roer het door de ui-snippers.
9. En ook de laos en ketjap er goed doorroeren. Verdeel het over de overschaal.
10. Snijd de tofu door de helft en nog eens, ook in de hoogte tot je blokjes van ongeveer een centimeter hebt. Droog die daarna met een schone doek.
11. Verdeel de blokjes tofu over de schaal en meng het (met je handen) goed door de marinade. Laat dit zo nog even staan en zet eerst de rabarber in de oven, ca. 20 minuten of langer als je de rabarber zachter wilt.
12. Schenk in een (koeken)pan een flinke laag bak- of frituurolie en bak hierin in porties de tofu. Laat de gemarineerde tofu goed uitlekken. Wanneer je klaar bent met bakken, kun je de tofu eventueel in de oven zetten om ze warm te houden.
13. Intussen maak de instant polenta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Eet smakelijk 🙂